Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ


Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, εισηγήθηκε την Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Μεταφορά Μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013 (ΦΕΚ 171 Α΄), μεταφορά αρμοδιότητας στις Περιφέρειες και άλλες διατάξεις", κατά τη διάρκεια των δύο Συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Οκτωβρίου.
Το Σχέδιο Νόμου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνεδρίασης, έγινε τελικά δεκτό κατά πλειοψηφία στο σύνολό του.

Ο Βουλευτής, αφού παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη της Επιτροπής, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τα άρθρα του Σχεδίου Νόμου, δήλωσε σχετικά τα εξής:


«Με το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου επιχειρείται στην ουσία μία σημαντική τροποποίηση του Ν.3852/2010, δηλαδή του Καλλικράτη, εφόσον η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών μεταβιβάζεται πλέον οριστικά στις Περιφέρειες. Προκειμένου να σταματήσουν οι επανειλημμένες παρατάσεις και να δοθεί μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, η ψήφιση του παρόντος Νομοσχεδίου κρίνεται άμεσης προτεραιότητας.
Η βασική αλλαγή που φέρνει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο είναι αυτή που προανέφερα, δηλαδή η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών από 01-07-2013 στις Περιφέρειες, οι οποίες, με βάση και την εμπειρία που διαθέτουν στο συγκεκριμένο θέμα ως πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για να εκτελούν τους σχετικούς διαγωνισμούς και να έχουν την ευθύνη. Την ίδια στιγμή, με τις Περιφέρειες εξασφαλίζεται η εμπλοκή λιγότερων και καλύτερα στελεχωμένων φορέων, ενώ συγχρόνως ο αριθμός των διαγωνισμών περιορίζεται σημαντικά και άρα, μειώνονται οι περιπτώσεις δυνητικών προβλημάτων».
Ο Βουλευτής, έδωσε επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο ένατο του Σχεδίου Νόμου, εξηγώντας πως:

«Η μεταβατική διάταξη του άρθρου ένατου, καθιστά τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας ομαλότερη, καθώς δίνεται στις Περιφέρειες η δυνατότητα να προγραμματίσουν από τώρα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την 01-07-2013, όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του Νομοσχεδίου στην πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής στις 16 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, υπογράμμισε πως:

«Το Νομοσχέδιο επιλύει ακόμα, τις οφειλές που εκκρεμούν από 01-01-2011 και έως 30-06-2012, ενώ εγγυάται τη δίκαιη κοστολόγηση όλων των μεταφορέων, προς αποφυγήν οποιασδήποτε ζημίας εις βάρος τους. Η αναγκαιότητα συνεπώς, των ρυθμίσεων που εισηγείται στο σύνολό του το Νομοσχέδιο αποδεικνύεται από τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε πως έχουν προκύψει από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Δυσκολίες που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα, που διαταράσσουν την κοινωνική ομαλότητα.
Επειδή λοιπόν, η φετινή σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά άμεσα ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει επιτέλους να επιλυθεί, κάτι που ιδιαίτερα όσοι εξ ημών προερχόμαστε από την τοπική αυτοδιοίκηση το γνωρίζουμε πολύ καλά, το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο θα πρέπει να τύχει της ομόφωνης ψήφου της Βουλής. Άλλωστε πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια, είναι επίσης, πως το παρόν Σχέδιο Νόμου επιλύει και το ζήτημα των οφειλών τόσο του Προγράμματος Δακοκτονίας, όσο και του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου για τη σήμανση και καταγραφή των εκμεταλλεύσεων βοοειδών και αιγοπροβάτων».

Στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνεδρίασης της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες, 17 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής, αναφέρθηκε επιπλέον, τόσο στο πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η μεταφορά των μαθητών, να περάσει στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στις οφειλές της Ικαρίας που εξακολουθούν να εκκρεμούν, καθώς αφορούν στο 2010. Σχετικά με τα παραπάνω, ο Βουλευτής, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Με βάση και τα όσα ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία ο Βουλευτής, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, θα ήθελα με τη σειρά μου να μεταφέρω το πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που το γνωρίζω πολύ καλά και από τη δική μου εμπειρία ως Νομάρχης Λέσβου επί σειρά ετών, η μεταφορά των μαθητών να περάσει στο Υπουργείο Παιδείας. Παρόλ’ αυτά, οι ρυθμίσεις που εισηγείται το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών κρίνονται απολύτως αναγκαίες, εφόσον ήδη γνωρίζουμε πως φέτος από τους 350 Δήμους, μόνο οι 31 προχώρησαν σε διαγωνισμούς και μάλιστα άγονους. Προκειμένου λοιπόν, να μην έρθουμε ξανά αντιμέτωποι κατά την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με τον κίνδυνο να μην μπορούν τα παιδιά μας να πάνε σχολείο, το Σχέδιο Νόμου πρέπει να ψηφιστεί και η μεταφορά των μαθητών να μεταβιβαστεί από τους Δήμους στις Περιφέρειες. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι οι οφειλές, συνολικού ποσού 280.000€ της Ικαρίας, οι οποίες επειδή αφορούν στο 2010 δε ρυθμίζονται με το παρόν Σχέδιο Νόμου».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεσμεύτηκε με τη σειρά του να διερευνήσει το θέμα των οφειλών της Ικαρίας και να προβεί στη διευθέτησή του προβλήματος.

Το Σχέδιο Νόμου ψηφίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής κατά πλειοψηφία στο σύνολό του.