Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

NA ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ



Να ξεκινήσει η λειτουργία των  Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ώστε να μην ταλαιαπωρούνται χιλιάδες συμπολίτες με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, ζητά μεεπιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση ο περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας.
«Οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν μεν στα ΚΕΠΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί η κατάστασή τους, πλην όμως τα Κέντρα αυτά δεν λειτουργούν και δεν πιστοποιούν εδώ και μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας. Και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία που βρίσκονται κυριολεκτικά σε δεινή κατάσταση, αφού η μη πιστοποίησή τους συνεπάγεται διακοπή της σύνταξης, του προνοιακού ή οποιουδήποτε άλλου επιδόματος λαμβάνουν!».
Να σημειωθεί ότι λόγω της μη λειτουργίας των ΚΕΠΑ πραγματοποιούν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ΑμΕΑ σε όλη την Ελλάδα.


Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης σημειώνει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Από την περίοδο που συστήθηκαν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση απαράδεκτη από κάθε άποψη.
Χιλιάδες συμπολίτες με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους βιώνουν μια βασανιστική εμπειρία.
Οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν μεν στα ΚΕΠΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί η κατάστασή τους, πλην όμως τα Κέντρα αυτά δεν λειτουργούν και δεν πιστοποιούν εδώ και μήνες.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία που βρίσκονται κυριολεκτικά σε δεινή κατάσταση, αφού η μη πιστοποίησή τους συνεπάγεται διακοπή της σύνταξης, του προνοιακού ή οποιουδήποτε άλλου επιδόματος λαμβάνουν!
Στην πραγματικότητα χιλιάδες άτομα με αναπηρία, εδώ και μήνες, έχουν στερηθεί τους ελάχιστους και απαραίτητους πόρους για την επιβίωσή τους.
Κύριε Υπουργέ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία «ΕΣΑμεΑ» σας έχει υποβάλλει αναλυτικό υπόμνημα με 10 σημεία που απαιτούν τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να λειτουργήσουν τα ΚΕΠΑ και να επανέλθει σε κανονικό ρυθμό ο βίος των ατόμων με αναπηρία.
Από την πλευρά μου, ως αποδέκτης των σχετικών προβλημάτων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνηγορώ θερμά στα αιτήματα της «ΕΣΑμεΑ» και σας ζητώ όχι απλώς να τα λάβετε υπ' όψιν, αλλά να τα προωθήσετε το ταχύτερο δυνατόν ως ελάχιστη ένδειξη του σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία και της αξιοπρέπειας με την οποία πρέπει να πορεύονται στη ζωή».