Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

STOP ΥΠΟΥΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ 3,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


«Μπλόκο» στα λιμνάζοντα έργα του ΕΣΠΑ, που σε μεγάλο βαθμό αφορά και τους δήμους, βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με εγκύκλιο του υπουργού Κ. Χατζηδάκη.  Πρόκειται για άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό έργων ύψους έως και 3,2 δισ. ευρώ, καθώς,   από τα περίπου 3.500, ύψους 3,8 δισ. που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχουν ως τελικούς δικαιούχους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ έχουν αποπληρωθεί μέχρι σήμερα μόλις 600 εκατ. ευρώ (το 15,8% ή περίπου ένα στα έξι έργα του συνόλου του προγράμματος), ενώ έχουνσυμβασιοποιηθεί αλλά πολλά από αυτά είναι «κολλημένα», έργα ύψους  1,1 δισ. (το 28,9% ή λιγότερα από ένα στα τρία του συνόλου του προγράμματος).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης τα έργα των δήμων που έχουν «κολλήσει» είναι ενταγμένα κυρίως στο Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και αφορούν Αφαλατώσεις και γενικότερα διαχείριση υδάτινων πόρων,  Βιολογικούς Καθαρισμούς και Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων,  Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση και Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων. Παράλληλα μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε έργα υποδομών, αναπλάσεων, τεχνολογιών πληροφορικής αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι σημαντικότεροι παράγοντες  που προκαλούν τις μεγάλες καθυστερήσεις είναι η αδυναμία των δήμων στην εκπόνηση μελετών ωρίμανσης και η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας για απαλλοτριώσεις αλλά και για την καταβολή του ποσοστού συμμετοχής στα έργα.
Τρεις «ποινές» από την εγκύκλιο Χατζηδάκη
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που στάλθηκε στα υπουργεία, τις περιφέρειες και τις Διαχειριστικές Αρχές με στόχο  να επιταχύνει  τις διαδικασίες υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα στο 2012 και, άρα, να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη λήψη μέτρων που προβλέπουν:
1. Άμεσα αυτόματη ανάκληση των πιστώσεων για τα έργα που δεν προβλέπεται να αντλήσουν δαπάνες ως το τέλος του έτους (π.χ. έργα με εμπλοκές στη διαδικασία υπογραφής ή εκτέλεσης των συμβάσεων).
2. Ανάκληση του 50 % των πιστώσεων για τα έργα στα οποία τον Οκτώβριο διαπιστώνεται ότι η διαφορά μεταξύ εγκεκριμένων πιστώσεων και πραγματοποιημένων πληρωμών είναι μεγαλύτερη του 75 %. Αν για κάποια από τα έργα αυτά απαιτηθούν νέες δαπάνες τα αιτήματα για αύξηση της πίστωσης πρέπει να κατατεθούν ως τις 10 Νοεμβρίου.
3. Κατανομή των πιστώσεων που θα αποδεσμευθούν από την παραπάνω διαδικασία, στους φορείς που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη.
aftodioikisi.gr