Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

FAST TRUCK ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ




Αδειοδότηση – εξπρές για τουριστικά έργα τοπικού χαρακτήρα χωρίς μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση, υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος με την έκδοση ΚΥΑ.
Σύμφωνα μ’ αυτήν γίνεται απλούστευση των διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και πλέον δεν θα απαιτείται υποβολή και αξιολόγηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά θα γίνεται αυτοδίκαιη υπαγωγή στους πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους που θα ισχύουν για όλους, και οι ενδιαφερόμενοι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρηση των προβλεπομένων.
Οι περιβαλλοντικοί όροι θα χορηγούνται στους ενδιαφερομένους μαζί με την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου ή την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης ή το ειδικό σήμα λειτουργίας ή άλλη σχετική αδεια.
Ετσι, δεν θα χρειάζεται πλέον καμία μελέτη για το 85% των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όσον αφορά στο υπόλοιπο 15% που θα απαιτείται να κάνουν μελέτες, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι από 6 έως 8 μήνες. Σήμερα, ο μέσος όρος έγκρισης μελετών είναι τουλάχιστον οι 20 μήνες, ενώ παρατηρούνται  περιπτώσεις όπου αυτό το διάστημα ξεπερνά και τα 5 έτη.
Η ΚΥΑ δεν αφορά τις σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις, δηλαδή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ.