Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ


Σε 116.648 ανέρχονται συνολικά οι εκθέσεις που έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τα τελωνεία της χώρας, από το 2009 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012, για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες επί θεμάτων προστίμων και οφειλών φορολογουμένων, απαντά, μεταξύ άλλων, σε σχετικά Ερώτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Στην Ερώτησή του, ο βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπάρχουν συνολικά απογραφικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το ΣΔΟΕ, από το 2009 έως και σήμερα και ποιο είναι το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί και το ποσό που έχει εισπραχθεί. Έθεσε, επιπλέον το ζήτημα διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου για την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και την ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, την άμεση συλλογή εσόδων, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή. Τέλος, ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Επιτροπή Συμβιβασμού για την ταχύτερη και άμεση ολοκλήρωση χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.
Στην απάντηση σημειώνεται ότι «η είσπραξη προστίμων που επιβλήθηκαν συνεπεία ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ καθίσταται δυσχερής, λόγω του μεγάλου ύψους αυτών, αλλά και του γεγονότος ότι οι υπόχρεοι καταβολής τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα στερούνται, στις πλείστες των περιπτώσεων, περιουσιακών στοιχείων κατά το χρόνο επιβολής και βεβαίωσης αυτών».
Χωρίς να γίνεται αναφορά σε εισπραχθέντα οφειλόμενα ποσά, ο Υφυπουργός αναφέρει ότι: «δίδονται οδηγίες στους προϊσταμένους των αρμόδιων για την είσπραξη Δ.Ο.Υ. να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες………..με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες».