Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


του Περιφερειακού Συμβούλου Βορείου Αιγαίου Ν. ΛΕΟΝΤΑΡΑ                                                                                                                         

   Κοινή διαπίστωση είναι για όλους μας, ότι το νησί μας έχει ανάγκη από σύγχρονες λιμενικές δραστηριότητες, που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν στο υπάρχον λιμάνι (κρουαζιέρες, πύλη εισόδου από Τουρκία κ.α.). Όπως συμβαίνει τελευταία σε πολλά θέματα, και γι’ αυτό το θέμα έχουν εκφραστεί απόψεις διαμετρικά αντίθετες (π.χ. νέο λιμάνι, ή επέκταση του υπάρχοντος προς Βορρά ή προς Νότο). Δεν είναι στόχος του παρόντος σημειώματος να αναφερθούμε σε αυτή την σύγχρονη  κακοδαιμονία του τόπου μας. Άλλωστε, η προηγούμενη Νομαρχιακή ηγεσία προέκρινε τη λύση της κατασκευής νέου λιμανιού στο Κοντάρι, και η σημερινή πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, και ειδικά της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, έχει αφιερώσει άπειρες ώρες εργασίας για να ολοκληρωθεί η μελέτη και να υλοποιηθεί ένα έργο πνοής για το νησί μας.
   Πραγματοποιήθηκε λοιπόν στη Χίο μια ακόμη σύσκεψη (πολυδιαφημισμένη), για να βρεθούν τρόποι και πόροι σε αυτή την κατεύθυνση. (Αλήθεια κ. Υπουργέ Ναυτιλίας γιατί την εξαγγείλατε κλειστή, και πώς αυτό το διαφυλάξατε;)
Ο υπογράφων, χωρίς δική του ευθύνη, δεν ήταν παρών στη σύσκεψη. Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει τελευταία γι’ αυτό το θέμα, και αυτή η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι σε αυτές τις συσκέψεις βρίσκουν γόνιμο έδαφος και βήμα για αλληλοκατηγορίες και λαϊκισμούς με εκφράσεις  του σύγχρονου πολιτικού μας πολιτισμού, (Νενέκοι, δωσίλογοι, προδότες, νεκροθάφτες…), και ταυτόχρονα αυτοαναγορεύονται σε πατερούληδες της τοπικής μας κοινωνίας.
   Η επίλυση όμως τέτοιων ζωτικών προβλημάτων απαιτεί συνεργασίες και κοινές προσπάθειες μακροχρόνιες και επίπονες. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Όσο παραμένουν άλυτα, χάνουν πολιτικά όσοι διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα του καταγγέλλοντος μόνο, αλλά προ παντός χάνει η τοπική μας κοινωνία και οικονομία. Γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία του Περιφερειάρχη, και κυρίως τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Γανιάρη, γι’ αυτό το θέμα.
   Η θέση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, και ιδιαίτερα του Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή, όπως αυτή εκφράστηκε για πολλοστή φορά από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Γανιάρη, είναι ξεκάθαρη. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου διαθέτει 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, εφόσον προχωρήσουν οι θαλάσσιες.
Το ποσό αυτό είναι περίπου το 50% του συνολικού Προϋπολογισμού της  Περιφέρειας για λιμενικές υποδομές. Η πρόταση αυτή αφαιρεί από κάθε κακοπροαίρετο επιχειρήματα αδιαφορίας του Περιφερειάρχη για το λιμάνι του νησιού μας. Αντί λοιπόν να δοθεί η μάχη στην κατεύθυνση ωρίμανσης της μελέτης και την πίεση προς την κυβέρνηση και τον εκπρόσωπό της Υπουργό κ. Μουσουρούλη, να δεσμευτεί πάνω στην πρόταση της Περιφέρειας, είχαμε αποχωρήσεις και καταγγελίες.
   Δέχομαι και την αγωνία του Δημάρχου Χίου για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Όμως η απαίτησή του να καταβληθούν όλα τα χρήματα από την Περιφέρεια, αν  δεν κατατίθεται για εντυπωσιασμό, πρέπει να συζητηθεί.
Κι αυτό γιατί Περιφέρεια δεν είναι μόνο τα εκλεγμένα όργανα διοίκησής της,  (Περιφερειάρχης – Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακό Συμβούλιο), αλλά κυρίως οι κοινωνίες των νησιών μας, οι φορείς που τις εκφράζουν, και φυσικά οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να αποδεχτούν όλοι να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους για λιμενικές εγκαταστάσεις, για να υλοποιηθεί η πρόταση του Δημάρχου Χίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση και ο ρόλος του κ. Λαμπρινούδη είναι καθοριστικός. Ο ίδιος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων της Περιφέρειάς μας, (Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου). Ας πείσει λοιπόν πρώτα τους συναδέλφους του Δημάρχους γι’ αυτή την αναγκαιότητα,  να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους για λιμενικές εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση μιας θετικής εξέλιξης, και ο Δήμαρχος  θα πιστωθεί αυτή την πρωτοβουλία, αλλά θα αφαιρέσει κάθε τυχόν επιχείρημα για την κατ’ εκείνον «εμμονή» της Περιφέρειας να αρνείται την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου.
   Θέλω να τελειώσω με μια μόνο προτροπή. Για να νικήσουμε τα προβλήματα απαιτούνται συνεργασίες. Όταν ο καθένας ζητά πρωτοκαθεδρίες, κινδυνεύει να ηττηθεί από τα προβλήματα. Γνωρίζω καλά πόσο επιδιώκει τη συνεργασία και ο Περιφερειάρχης, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Γανιάρης. Όσοι την αρνούνται δεν προσφέρουν υπηρεσίες ούτε στον εαυτό τους, αλλά πολύ περισσότερο στον τόπο μας.
                                                                                                  Ν. Λεοντάρας
                                                                                              Περιφερειακός Σύμβουλος

Υ.Γ.1   Θα ήθελα να είμαι παρών στη σύσκεψη για πλήρη ενημέρωσή μου στο θέμα. Όμως σεβάστηκα το γεγονός ότι είχε δημοσιοποιηθεί ότι η σύσκεψη θα ήταν κλειστή, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε. Το γεγονός αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου όσους την προετοίμασαν, δηλαδή τον Υπουργό κ. Μουσουρούλη.
Υ.Γ.2. Η αγωνία μου είναι η συνεργασία των τοπικών μας φορέων και δεν έχω πρόθεση να αδικήσω κάποιον με αυτό το σημείωμα. Αν αυτό γίνεται, παρά τις προθέσεις μου, οφείλεται στην απουσία μου από τη συγκεκριμένη σύσκεψη.