Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Το μελετητικό γραφείο του ΣΤΡΑΤΗ ΓΔΥΣΗ σας ενημερώνει για νέα προγράμματα που αναμένονται εντός του Α’ τριμήνου 2013:

1)    Ενίσχυση Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Β’ κύκλος)
Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι νέοι από 18 έως 35 ετών, που επιθυμούν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα ειδικά μητρώα του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα θα παρέχει:
·        Κλιμακούμενη επιχορήγηση προϋπολογισμού από 20.000 έως 150.000 €.
·        Ποσοστά χρηματοδότησης της τάξης του 40 – 60 %, ανάλογα με την περιφέρεια.
·        Κάλυψη λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης για το πρώτο έτος λειτουργίας της, δαπάνες για ενέργειες συμβουλευτικής, καθώς και για την κάλυψη μιας νέας θέσης εργασίας.

2)    Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της απασχόλησης γυναικών μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
Ωφελούμενες θα είναι άνεργες νέες από 18 έως 35 ετών, που επιθυμούν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση και έχουν την ιδιότητα της ανέργου ή είναι εγγεγραμμένες στα ειδικά μητρώα του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα θα παρέχει:
ü      Επιχορήγηση 10.000 έως 20.000 € για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, όπως ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών εισφορών επιχειρηματία, δαπάνες ίδρυσης, έξοδα προβολής κ.λ.π.
ü      Επιπλέον επιχορήγηση 12.000 € εφόσον δημιουργηθεί νέα θέση εργασίας διάρκειας 12 μηνών.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω προγράμματα εντάσσονται σε ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων, που έχει συνταχθεί από τρία Υπουργεία (Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Παιδείας) με συνολικό προϋπολογισμό 600.000.000 €.
Εκτός των δύο προγραμμάτων, περιλαμβάνονται και άλλα, που αφορούν την επιδότηση της απασχόλησης των νέων, την κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, την επιχορήγηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας των νέων, τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους, υποστήριξη νέων για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, την επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων ερευνητών, πρακτικές ασκήσεις φοιτητών και σπουδαστών κ.λ.π.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.