Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΣΚΑΘΑΡΙ ΣΕ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος επισκοπήσεων 2012, εντοπίστηκαν προσβολές από το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών(Rhynchophorus ferrugineus) σε φοίνικες στις περιοχές Φάρκαινας και Βαρβασίου της Δημοτικής Κοινότητας Χίου (εικ 1,2)  .
Το έντομο αυτό προσβάλλει όλα τα  είδη φοινικοειδών. Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες που τρέφονται από μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του κορμού (εικ 3).
Όλα τα στάδια ανάπτυξης του εντόμου εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα, για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη. Το ενήλικο σκαθάρι (εικ 4) ωοτοκεί περίπου 300-400 αυγά και έχει 3-4 γενεές το χρόνο, αναπτύσσοντας τεράστιους πληθυσμούς σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ακτίνα πτήσης του είναι περίπου 1 χιλιόμετρο.
Η διαπίστωση της παρουσίας αυτού του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας συνεπάγεται την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη του:
  • Οριοθετούνται οι ευρύτερες περιοχές, που εντοπίστηκαν οι προσβολές και καταστρέφονται οι προσβεβλημένοι φοίνικες. Η καταστροφή γίνεται με την αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη και την εποπτεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής.
  • Τοποθετούνται φερομονικές παγίδες και παρακολουθούνται αυτές καθώς και όλα τα ευπαθή φυτά από την υπηρεσία φυτοϋγειονομικού ελέγχου.
  • Απαγορεύεται η τοποθέτηση  παγίδων για μαζική παγίδευση εντόμων από ιδιώτες ειδικά σε περιοχές που δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου.
  • Απαγορεύεται η διακίνηση ευπαθών φυτών, εκτός από την περίπτωση που έχουν παραχθεί με πλήρη προστασία(εντομοστεγές  δικτυοκήπιο) και συνοδεύονται απαραιτήτως με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
  • Η διενέργεια των κλαδεμάτων πρέπει να γίνεται τους χειμερινούς μήνες έως τέλη Φεβρουαρίου, όπου η κινητικότητα του εντόμου περιορίζεται.
Σε περίπτωση ενδείξεων ή εντοπισμού προσβολών σε φοινικοειδή να ειδοποιείται άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα τηλ.2271044266,2271353332 ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του παθογόνου  καθώς και αποφυγής επιβολής  Διοικητικών και Ποινικών κυρώσεων.
Παρακαλούμε για την συνεργασία όλων προκειμένου να επιτύχουμε  την παρεμπόδιση της  εξάπλωσης του εντόμου και να προστατέψουμε τους φοίνικες ιστορικής αξίας που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΧΙΟΥ


ΜΑΡΙΟΣ  ΓΚΟΛΕΜΗΣ