Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

1,5 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ




Περί το 1,5 δισ. δολ. εμφανίζεται να έχουν επενδύσει οι Έλληνες εφοπλιστές στον πρώτο μήνα του 2013 σε συμφωνίες για την κατασκευή πλοίων. 

Σύμφωνα στοιχεία της Golden Destiny, τον Ιανουάριο ο ελληνικός εφοπλισμός επένδυσε περισσότερο από 1,504 δισ. δολ. για την παραγγελία 10 πλοίων από τα οποία έξι είναι τάνκερ, δύο αφορούν ειδικά πρότζεκτ και ένα μόνο αφορά πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου. 

Στο πρώτο μήνα του 2013 οι αναλυτές εντοπίζουν μεταστροφή των Ελλήνων στα τάνκερ, από τα πλοία ξηρού φορτίου στο αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι σχετικές επενδύσεις τους αυξήθηκαν κατά 50%. Στα τάνκερ επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους 204 εκατ. δολαρίων και στα δύο ειδικά πρότζεκτ 1,3 δισ. δολ.


Αύξηση
Διεθνώς οι αναλυτές παρατηρούν σημαντική αύξηση στις τάσεις για παραγγελίες νέων πλοίων σε σχέση με το 2012. Όπως διαπιστώνει η Golden Destiny, τον Ιανουάριο παραγγέλθηκαν 160 πλοία συνολικής αξίας άνω των 8,7 δισ. δολ., καθώς δεν έχουν γίνει γνωστές ο τιμές για το σύνολο των συμφωνιών που έκλεισαν με τα ναυπηγεία. 

Τη μερίδα του λέοντος είχαν τα ειδικά προτζεκτ, όπως και στην περίπτωση των Ελλήνων εφοπλιστών, καθώς απορρόφησαν κεφάλαια άνω των 6 δισ. δολαρίων σε σύνολο 8,7 δισ.

Εκτιμάται ότι το 2013 θα καταγραφεί αύξηση των επενδύσεων τόσο για νέα πλοία όσο και για αγορές πλοίων από όσες εταιρείες διατηρούν ρευστότητα. Οι ναυτιλιακές εταιρείες προβλέπουν ότι η πτώση των αξιών έχει αρχίσει να φθάνει στο τέλος, επομένως δεν έχει νόημα να περιμένουν σημαντικές εξελίξεις διακινδυνεύοντας να χάσουν μία καλή ευκαιρία. 

Ήδη οι Έλληνες εφοπλιστές στα second hand πλοία έχουν αυξήσει κατά 50% τις αγορές τους με όπλο την ισχυρή τους ρευστότητα και αναμένεται να συνεχίσουν αυτή τη στρατηγική στους επόμενους μήνες.




imerisia.gr