Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΝΕΝ : ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 20ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ





  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
    ΣΤΙΣ 20/2/2013 ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΟΙΩΝ
    ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 00.01 – ΛΗΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 24.00
    Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων
    Εν ενεργεία και Συνταξιούχοι,
    Τις μέρες αυτές (31/1/2013-7/2/2013)δώσαμε από κοινού, εν ενεργεία Ναυτεργάτες και Συνταξιούχοι, μια δύσκολη και κρίσιμη μάχη ενάντια στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και εφοπλιστόδουλη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική η οποία συστηματικά και μεθοδικά αποδομεί ότι κερδίσαμε με μακροχρόνιους αγώνες στον χώρο της Ναυτιλίας.
    Η ΠΕΝΕΝ πρωτοστάτησε στον μεγάλο αυτό απεργιακό αγώνα και είχε τεράστια συμβολή στην λήψη της απόφασης, στην διεξαγωγή και στην περιφρούρηση της απεργίας. Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει την συμπαράσταση που αναπτύχθηκε όλες τις ημέρες της απεργίας από χιλιάδες εργαζόμενους, από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με απεργίες , στάσεις εργασίας και διάφορες άλλες μορφές αγώνα.
    Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μέτρα σε βάρος της Ναυτεργασίας και των θέσεων εργασίας που βρίσκονται ακόμη στα χέρια των Ελλήνων Ναυτεργατών, όπως είναι η Ακτοπλοΐα, τα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών ακόμη και τα Πορθμεία κλειστού τύπου στα οποία μειώνονται δραματικά οι θέσεις εργασίας έως και 70%!!!
    Επίσης καταργείται η ΣΣΕ για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία με άμεσο τον κίνδυνο η άθλια και αντεργατική αυτή μεθόδευση να ενέχει τον κίνδυνο της επέκτασης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλες τις ειδικότητες των Ναυτεργατών.
    Η κυβέρνηση επιδεικνύοντας πρωτοφανή αυταρχισμό και πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη» για 4η φορά την τελευταία 10ετία προχώρησε στο επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει στην αντιμετώπιση των δίκαιων εργατικών διεκδικήσεων και αγώνων.
    Επίσης με το ίδιο σχέδιο νόμου (σκούπα) καταργείται η 10μηνη επάνδρωση – ναυτολόγηση και δρομολόγηση των Ακτοπλοϊκών πλοίων με συνέπεια την παραπέρα όξυνση της ανεργίας και την συρρίκνωση των εσόδων προς το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά μας ταμεία.
    Στο ίδιο αυτό έκτρωμα (σχέδιο νόμου) δρομολογούνται οι προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και της πλοηγικής υπηρεσίας. Ταυτόχρονα στο ΥΝΑ επανέρχεται η στρατικοποίηση και το Υπουργείο μετατρέπεται ξεδιάντροπα σε οχυρό και εργαλείο του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την ενίσχυση και διεύρυνση των προνομίων τους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους.
    Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ πήρε την πρωτοβουλία πριν την έναρξη της απεργίας (30/1/2013) και συγκάλεσε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας (Λιμενεργάτες, Ναυτεργάτες Πλοηγικής Υπηρεσίας, εργαζόμενοι στο ΥΝΑ, εργαζόμενοι στις Ναυτιλιακές εταιρίες κ.λπ) με στόχο τον συντονισμό και την κοινή δράση όλων των μαζικών φορέων των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας που θίγονται από την ασκούμενη Ναυτιλιακή πολιτική όπως επίσης και από το πολυνομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης που έδωσε στην δημοσιότητα ο περιβόητος ΥΝΑ κ. Κ. Μουσουρούλης.
    Συνέχεια αυτής της σημαντικής ενωτικής πρωτοβουλίας της ΠΕΝΕΝ ήταν η σύσκεψη που έγινε από την ΠΝΟ στις 4/2/2013 και στην οποία συμμετείχαν 23 συνδικαλιστικοί φορείς από τον ευρύτερο κλάδο της Ναυτιλίας!!
    Οι συνδικαλιστικοί φορείς καταδίκασαν ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο, απαίτησαν την άμεση απόσυρσή του, εκδήλωσαν την θέλησή τους να αναπτύξουν από κοινού τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική ενώ δήλωσαν την δραστήρια συμμετοχή τους στον δίκαιο αγώνα των Ναυτεργατών.
    Η επέκταση και η διεύρυνση της συντονισμένης πάλης, ο αγωνιστικός προσανατολισμός στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, η απόκρουση της επίθεσης τρόικας, τρικομματικής κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου (εφοπλιστικού) και στον χώρο της Ναυτιλίας είναι ο μοναδικός δρόμος για την αναχαίτιση της επίθεσης αυτής. Χρειάζεται οργάνωση, πάλη και παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στην καταστροφική –για τον λαό και τους εργαζομένους – πολιτική που εξοντώνει τα λαϊκά και εργατικά στρώματα στην χώρα μας.
    Η ΠΕΝΕΝ μαζί με το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ ανέδειξε επίσης σε κεντρικό αίτημα αιχμής την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών σε όλες εκείνες τις εταιρίες που επί σειρά μηνών δεν εξοφλούν τις αποδοχές των πληρωμάτων. Έβαζε ως αίτημα άμεσης προτεραιότητας την πάλη και την διεκδίκηση για την υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ για όλες τις κατηγορίες πλοίων.
    Ταυτόχρονα με τις πάγιες διεκδικήσεις μας όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προστασία των ανέργων, η επαναφορά του ειδικού τρόπου φορολογίας, η ανάκληση όλων των μειώσεων και περικοπών στις συντάξεις και το ΚΕΑΝ για τους απόμαχους του κύματος, η διατήρηση της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτη κ.λπ.
    Η τρικομματική κυβέρνηση έντρομη από την ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων και των συνδικάτων ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τροποποιήσει τον νόμο 1264/82 βάζοντας δραστικούς περιορισμούς στο κεκτημένο με αγώνες και αίμα δικαίωμα της απεργίας.
    Δεν φθάνουν οι διαδοχικές επιστρατεύσεις, η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, ο πρωτοφανής αυταρχισμός σε όλες τις μορφές , η άθλια και αντιδραστική τρικομματική κυβέρνηση θέλει και νομοθετικά να παρέμβει στην λειτουργία των συνδικάτων και του δικαιώματος της απεργίας.
    Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και προειδοποιούμε να μην τολμήσει να προχωρήσει στους άθλιους αυτούς σχεδιασμούς της. Στον ναυτεργατικό χώρο επίσης προωθούνται δυσμενείς μεταβολές που αφορούν την ενοποίηση του ΚΕΑΝ (στο νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο), την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης ενώ μεθοδεύεται στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών η δραστική μείωση των εφάπαξ παροχών.
    Συνάδελφοι,
    Μπροστά μας έχουμε να προχωρήσουμε στην οργάνωση και στην δημιουργία ενός κοινού οργανωμένου και συντονισμένου μετώπου των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας με προσανατολισμό στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών όλα τα τελευταία χρόνια.
    Στις 20 Φλεβάρη συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία που έχουν αποφασίσει από κοινού ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.
    Δίνουμε ισχυρή ενωτική και αγωνιστική απάντηση στον αντεργατικό και αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τον αγώνα μας για την ανατροπή των μνημονιακών κυβερνητικών και τροικανών πολιτικών.
    Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους απεργιακούς μας αγώνες όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο του ΥΝΑ στην Βουλή με την κήρυξη και πραγματοποίηση νέων πιο δυναμικών αγώνων και απεργιών.
    Καλούμε όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην βάρβαρη εφοπλιστόδουλη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική.
    ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ
    ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
    ΤΗΣ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ
    ΤΟΝ ΒΙΑΙΟ ΕΚΔΙΩΓΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
    ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
    Πειραιάς 14/2/2013 Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
    Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ