Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ




«Θέλουμε την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το κεντρικό κράτος, η πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να εμπιστευτεί τη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Να κατανοήσει ότι χωρίς την Αυτοδιοίκηση ή με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό και θεσμικό αδιέξοδο δεν είναι δυνατή η επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση του τόπου».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα, «να γίνει πράξη ένα άλλο διοικητικό σύστημα οργάνωσης της χώρας που διαρθρώνεται σε κεντρικό επίπεδο με τη δημιουργία ευέλικτου – επιτελικού κράτους «Κράτος Στρατηγείο» με ταυτόχρονη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλούμε την Κεντρική Διοίκηση να ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας χωρίς αντιπαλότητες και ανταγωνισμούς απέναντι στην Αυτοδιοίκηση για το καλό του τόπου».

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,
Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Δήμων Κύπρου,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, χαιρετίζω εκ μέρους της ΚΕΔΕ, το Πρώτο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.
Οι συνθήκες της πολύπλευρης αυτής κρίσης βρίσκονται στο σπίτι κάθε εργαζόμενου, κάθε πολίτη. Η έκταση και το βάθος της θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος, κάθε πλευρά οργάνωσης του κράτους και της οικονομίας.
Μέσα σ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που πλήττουν τη χώρα μας η δημιουργία της Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για τη μεταρρύθμιση του διοικητικού συστήματος της χώρας. Μία μεταρρύθμιση, η οποία περιορίστηκε στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και δεν συμπεριέλαβε τον πυρήνα του Κεντρικού Κράτους. Επιπλέον, η πρωτοφανής δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια με τις μεγάλες περικοπές πόρων, αλλά και τις συχνές παρεμβάσεις της Κεντρικής Διοίκησης δημιουργούν προβλήματα σε ένα νέο θεσμό που παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε να σταθεί όρθιος, να λειτουργήσει και να κατακτήσει επάξια το ρόλο του στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης της χώρας μας
Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης όλοι καλούμαστε να δώσουμε μία καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους.
Θέλουμε την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα σήμερα. Το Κεντρικό Κράτος, η πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να εμπιστευτεί τη Δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Να κατανοήσει ότι χωρίς την Αυτοδιοίκηση ή με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό και θεσμικό αδιέξοδο δεν είναι δυνατή η επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση του τόπου.
Ας αναλογιστούν οι θιασώτες του συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού κράτους κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια βοήθεια οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες κατόρθωσαν μέσα σε δύο χρόνια να δημιουργήσουν ένα καινούργιο θεσμό, ο οποίος έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών και έχει μία εντυπωσιακή εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα, προσφέροντας  ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. 
Για τους λόγους αυτούς, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι η ώρα να γίνει πράξη ένα άλλο διοικητικό σύστημα οργάνωσης της χώρας που διαρθρώνεται σε Κεντρικό Επίπεδο με τη δημιουργία ευέλικτου – επιτελικού κράτους «Κράτος Στρατηγείο» με ταυτόχρονη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλούμε την Κεντρική Διοίκηση να ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας χωρίς αντιπαλότητες και ανταγωνισμούς απέναντι στην Αυτοδιοίκηση για το καλό του τόπου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
          Οι αιρετοί είμαστε υπέρ της διαφάνειας και ουδέποτε αρνηθήκαμε οποιονδήποτε έλεγχο. Όποια στοιχεία υπάρχουν να διερευνηθούν σύμφωνα με το Νόμο και όχι μέσω ύποπτων διαρροών δια του τύπου. Πρώτα εμείς λέμε «όλα στο φώς». Μεμονωμένες περιπτώσεις που τις καταδικάζουμε απερίφραστα, δε μπορούν να οδηγούν συλλήβδην στην κατασυκοφάντηση του θεσμού και των ανθρώπων που τον υπηρετούν.
          Πρόσφατο παράδειγμα της στοχοποίησης και συκοφάντησης του θεσμού αποτελεί η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2010.
          Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης από τα 591.909 εντάλματα που αφορούν δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόλις τα 8.990, δηλαδή ποσοστό 1,52%, επεστράφησαν αθεώρητα.
          Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και αφού έγιναν οι απαιτούμενες διορθώσεις, τα εντάλματα αυτά έλαβαν τελικά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε καμία απολύτως απώλεια χρημάτων και φυσικά ουδεμία κατασπατάληση πόρων έγινε από μέρους των αιρετών.
          Είναι καιρός να μάθουν όσοι θέλουν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ότι καμία σύμβαση δε μπορεί να υλοποιηθεί εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν την έχει εγκρίνει. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει προληπτικός έλεγχος; Αυτός είναι ο ρόλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και από του βήματος αυτού καλώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικό Συνεδρίου να προφυλάξουν τους θεσμούς.

Αγαπητέ Πρόεδρε της ΕΝ.Π.Ε.,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
          Στην κρίσιμη αυτή περίοδο η μεγάλη δύναμη της Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στην ενότητα του χώρου. Η ενότητα και  άριστη συνεργασία μεταξύ ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Κυρίως όμως η ενότητα με τους πολίτες, η ενότητα με την κοινωνία.   Από μας κρίνεται κατά πόσο θα κινητοποιήσουμε τους θεσμούς και τους πολίτες, ώστε το μεγάλο και ανυπέρθετο δικαίωμα μας στην αυτοδιοίκηση, στη διεύρυνση και την ποιότητα της δημοκρατίας, να κατοχυρωθεί, όπως ορίζει το σύνταγμα, και να συντελέσει με αποφασιστικότητα στη υλοποίηση του κύριου στόχου, δηλαδή στην υπέρβαση και τον τερματισμό της κρίσης προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας.
          Με τα λόγια αυτά εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Πρώτου Τακτικού Συνεδρίου σας.


Σας ευχαριστώ