Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ




Η γεωγραφική θέση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, δηλαδή των νησιών Ψαρών και Οινουσσών και η βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία, έχουν αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές, την κίνηση επιβατών μεταξύ των δύο χωρών και ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά αποτελούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ασία.

Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση παρατηρούνται ποσοτικές μεταβολές, αφού οι επιβάτες από το 2003 μέχρι το 2012 αυξήθηκαν κατά 120%, και ποιοτικές μεταβολές, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια κάμψη αριθμού επιβατών – πολιτών Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατά μεγάλο ποσοστό είναι διερχόμενοι από Χίο και ραγδαία άνοδο του αριθμού επιβατών Τούρκων πολιτών, που είναι σχεδόν όλοι τουρίστες επισκέπτες της Χίου, αποκλειστικά. Μόνο κατά τη διάρκεια του έτους 2012 επισκέφθηκαν το νησί της Χίου περίπου 25.000 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι τόνωσαν την οικονομική δραστηριότητα.
         
Η διατήρηση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του συνοριακού Τελωνείου της Χίου, η ενίσχυσή του σε προσωπικό, υλικό και κτιριακές υποδομές συνιστά αναπτυξιακή ανάγκη, αφού, με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση της περαιτέρω αύξησης των εισερχόμενων τουριστών από Τουρκία (Τούρκων, Ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών), η υγεία και η ασφάλεια των τουριστών, και αυξάνουν τα έσοδα του κράτους. Να σημειωθεί ότι στο Τελωνείο της Χίου υπηρετούν σήμερα δεκατέσσερις υπάλληλοι, αντί για είκοσι που προβλέπονται από τον οργανισμό της Υπηρεσίας, λόγω συνταξιοδότησης επτά υπαλλήλων κατά τα τελευταία τρία έτη.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες του Τελωνείου, σήμερα, συμβάλουν, ήδη, σημαντικά, στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Να σημειωθεί ακόμη ότι στο λιμάνι του Τσεσμέ (ακριβώς, απέναντι από το λιμάνι της Χίου) λειτουργεί Τελωνείο με πολύ πιο σύγχρονες υποδομές και καλά οργανωμένες και στελεχωμένες υπηρεσίες.

Στα παραπάνω προστίθεται, ότι μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι του Τελωνείου διενεργούν ελέγχους πτήσεων CHARTERS  στο Αεροδρόμιο της Χίου. Από το Τελωνείο Χίου εξυπηρετείται και ο εφοδιασμός με πετρέλαιο ναυτιλίας των δικαιούμενων σκαφών στο Νομό Λέσβου, εποπτεύεται και ελέγχεται φορολογική αποθήκη καυσίμων και έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άλλες τρείς, εποπτεύονται έξι φορολογικές αποθήκες οινοπνευματωδών. Τα έσοδα μόνο από τις υπάρχουσες φορολογικές αποθήκες για το οικ. έτος 2012 ανήλθαν σε 734.253,82 ευρώ.

Στο Αεροδρόμιο Χίου υπάρχουν δεξαμενές με αεροπορικό καύσιμο (JET A1), το οποίο είναι αφορολόγητο, η διακίνηση του οποίου ελέγχεται από το Τελωνείο Χίου. Επίσης, το Τελωνείο εποπτεύει τις διαδικασίες (ακιν/σεων – αποσφραγίσεων αυτοκινήτων) τετρακοσίων περίπου ΔΕΠΕ και είναι ένα από τα τρία (Ρόδος – Χίος – Ηράκλειο) ορισμένα Τελωνεία για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας για Τελωνειακή σφράγιση βυτιοφόρων και χορήγηση αριθμού μητρώου διακινητή πετρελαίου ναυτιλίας και αφορολογήτου καυσίμου (ΔΙΠΕΝΑΚ) εξυπηρετώντας και τους όμορους νομούς.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η εξωστρεφής ανάπτυξη του νησιού (νέες μορφές τουρισμού, προσέλκυση σκαφών αναψυχής, κρουαζιέρα, κατασκευή μαρίνας, εξαγωγές) προϋποθέτει την αναβαθμισμένη λειτουργία του Τελωνείου.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.    Εξετάζετε το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Τελωνείου της Χίου ή υποβιβασμού του από Α΄Τάξης σε Β΄ή Γ΄Τάξης, με κριτήριο τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων (στο Τελωνείο της Χίου υπηρετούν 14, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και εφεδρείας);

2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αναβάθμιση του Τελωνείου της Χίου και την ενίσχυσή του σε προσωπικό, υλικοτεχνικές και κτιριακέςυποδομές;


20 Φεβρουαρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής



Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος