Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

NEA 48ΩΡΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΝΟ





Με οριακή πλειοψηφία οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να κρατήσουν για άλλες δύο ημέρες δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, αφού δεν υποχωρούν και συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ολοκληρώθηκε και στην ψηφοφορία που ακολούθησε με ψήφους 8-7 αποφασίστηκε να μην αποπλεύσουν τα πλοία από τα λιμάνια.
Το μπαλάκι λοιπόν πέφτει τώρα στην κυβέρνηση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης, αφού η «ανακωχή» που είχε ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστής Μουσουρούλης δεν αποφασίστηκε με αποτέλεσμα τα νησιά να παραμείνουν αποκλεισμένα για έξι ημέρες ίσως και για οκτώ όπως φαίνεται μετά την απόφαση της ΠΝΟ.
Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και των ναυτεργατών κατέληξε σε ναυάγιο και η ΠΝΟ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κυβέρνηση να απαντά ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα πάρει τις αποφάσεις της.
Συγκεκριμένα ο κ. Μουσουρούλης είπε «Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κινείται και δρα με γνώμονα τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Ενημερωθήκαμε ότι οι οφειλές των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις. Ενημέρωσα την ΠΝΟ ότι ο Οίκος Ναύτου θα συνεχίσει, με νομοθετική ρύθμιση, να παρέχει υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κεντρικό του κατάστημα και στα παραρτήματα. Ενημέρωσα επίσης ότι το Γραφείο Ευρεύσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές και θα ενισχυθεί, προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα στήριξης και ανακούφισης των ναυτικών μας. Περιμένω απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας».
Υπενθυμίζεται πως πριν από 2,5 χρόνια στις 29 Νοεμβρίου 2010 η οι ναυτεργάτες είχαν επιστρατευθεί και ωστόσο τον Νοέμβριο του 2012 ο πρωθυπουργός είχε κάνει άρση της πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων των πλοίων