Στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρωθυπουργό στις 6 το απόγευμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία ωστε να αφαιρεθούν όλα τα «αγκάθια» της διαθεσιμότητας και των επίορκων. Βάση θα αποτελέσει το χρονοδιάγραμμα για τους 25.000 «διαθέσιμους»που παρέδωσαν τη Δευτέρα το πρωί οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Χρονοδιάγραμμα το οποίο, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ότι μετακινεί τις απολύσεις στο Δημόσιο από το 2013 στο 2014, δίνοντας στην κυβέρνηση την πίστωση χρόνου που επιζητούσε αναφορικά με τις αλλαγές στο Δημόσιο.
Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απομένουν ακόμη τεχνικά θέματα που αναμένεται να κλείσουν μέσα στην ημέρα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμέτευση.
Πέντε βήματα εντός του 2013
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr τα βήματα του σχεδιασμού- χρονοδιαγράμματος και οι λεπτομέρειές του, που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προς τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα προβλέπουν:
- Τον Μάρτιο να ολοκληρωθούν τα νέα Οργανογράμματα των υπουργείων και (ίσως) μεγάλων φορέων, όπως ο ΕΟΦ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στη λίστα των φορέων που έχουν ζητήσει να… αυτοαξιολογηθούν.
- Τον Απρίλιο και το Μάιο να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και παράλληλα να προχωρήσουν τα σχέδια στελέχωσης τους
- Τον Ιούνιο προχωράει και η κατάργηση- συγχώνευση περίπου 700 Οργανισμών, απ” όπου πρόκειται να προκύψουν 3300 θέσεις (800 από τους υπό κατάργηση φορείς, 2500 απο τους υπό συγχωνευση)
- Από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει πως θα έχει ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης και την αξιολόγηση στους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
- Το Σεπτέμβριο θα προχωρήσει η καταγραφή όλων των καταργούμενων θέσεων και θα ξεκινήσει η υλοποίηση της κινητικότητας.
Στη Βασιλίσσης Σοφίας, εκτιμάται ότι από το 2014 θα είναι εφικτή η καταγραφή ανά τρίμηνο των στοιχείων για την εξέλιξη της κινητικότητας αλλά και για τον αριθμό των αποχωρήσεων από το Δημόσιο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, ο σχεδιασμός που αφορά τις αποχωρήσεις μέσω διαθεσιμότητας- κινητικότητας, θα «τρέχει» ταυτόχρονα με τις απολύσεις των 7000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αποτελεί απαίτηση από την πλευρά των εκπροσώπων της Τρόικας.
Θα το εφαρμόσει ο Μανιτάκης;
Πάντως, κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό το χρονοδιάγραμμα θα κληθεί να το εφαρμόσει ο Α. Μανιτάκης, καθώς η θέση του στην κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρείται επισφαλής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα παραστεί, τελικά δεν έδωσε το παρών σε μεγάλη διυπουργική σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας και οι στενοί του συνεργάτες έκαναν ότι μπορούσαν για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Φαίνεται δε ότι οι εκτιμήσεις του υπουργού για αποχώρηση 180.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015, υπερκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μνημονιακή υποχρέωση των 150.000 αποχωρήσεων δεμ λαμβάνεται και τόσο στα σοβαρά…
aftodioikisi.gr