Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ :"ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΥ



«Δεν ιδρώνει το αυτί της Κομισιόν» ούτε από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών για την κατάργηση των νησιωτικών ΔΟΥ, ούτε από τον μεγάλο κίνδυνο της αδυναμίας άσκησης φορολογικού ελέγχου στα νησιά με μεγάλα εισοδήματα και έντονη τουριστική δραστηριότητα (π.χ., Μύκονος), σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Νίκου Χουντή, για τις καταργήσεις στις νησιωτικές περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, σε ερώτησή του, έθετε το θέμα της έντονης απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών και των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η κατάργηση των ΔΟΥ στις ζωές χιλιάδων νησιωτών, αφού «θα είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται με πολυέξοδες μετακινήσεις προς τις μητροπολιτικές ΔΟΥ» και τόνιζε ακόμη ότι είναι πιθανή η αύξηση της φοροδιαφυγής στα νησιά με «έντονη τουριστική κίνηση και οικονομική δραστηριότητα», όπου μια τέτοια απόφαση «καταργεί επί της ουσίας τον φορολογικό έλεγχο και δημιουργεί μια ειδική οικονομική ζώνη φοροαπαλλαγής και ασυδοσίας».
Στην απάντησή της η Κομισιόν, αφού δηλώνει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση (!!!) δημιουργίας ανισότητας πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών», απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα διατήρησης κάποιων ΔΟΥ (έστω σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως πχ Μύκονος, Σαντορίνη κ.α.). Στη συνέχεια της απάντησής της η Κομισιόν, αναφέρει γενικόλογα ότι «οι ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συνηγορούν υπέρ ενός βελτιωμένου δικτύου τοπικών εφοριών, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τηλεφωνικά κέντρα για τη διευκόλυνση των επαφών με τους φορολογούμενους, και ένα καλό σύστημα αξιολόγησης κινδύνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ειδικευμένες ομάδες ελέγχου και είσπραξης να αναζητούν τους φορολογούμενους που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους».
Απάντηση του Όλι Ρεν εξ ονόματος της Επιτροπής (21.2.2013)Η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, που άρχισε στις αρχές του 2011, έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η αναδιοργάνωση αυτή αποβλέπει στη συγκέντρωση και τη συγχώνευση των τοπικών φορολογικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας περίπου σε 120 τον συνολικό αριθμό των εφοριών (ΔΟΥ) που θα παραμείνουν σε λειτουργία[1], χωρίς ασφαλώς να υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ανισότητας πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών. Έχει ήδη δρομολογηθεί μεγάλη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία τοπικών σημείων επαφής για την παροχή συνδρομής στους φορολογούμενους (κυρίως για τη συμπλήρωση της δήλωσης). Επιπλέον, η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πιθανό να μειώσει την ανάγκη για επαφές με τη φορολογική διοίκηση.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συνηγορούν υπέρ ενός βελτιωμένου δικτύου τοπικών εφοριών, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τηλεφωνικά κέντρα για τη διευκόλυνση των επαφών με τους φορολογούμενους, και ένα καλό σύστημα αξιολόγησης κινδύνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ειδικευμένες ομάδες ελέγχου και είσπραξης να αναζητούν τους φορολογούμενους που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων διαμέσου της Ομάδας δράσης για την Ελλάδα, για να στηρίξει τη χώρα στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος και της φορολογικής διοίκησης, καθώς και για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
aftodioikisi.gr