Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΟΛΙ ΡΕΝ : ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Το θέμα της μνημονιακής υποχρέωσης της Ελλάδας για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο «είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης». Αυτό δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Επίτροπος οικονομίας  Ο. Ρενμετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της τρόικας.»
Aπό την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα στοιχεία των αποχωρήσεων το 2011 και 2012, δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί, ενώ προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί ακόμη μερικές φορές με την τρόικα για το θέμα αυτό την τρέχουσα εβδομάδα. Πρόσθεσε δε ότι στις συζητήσεις με την Τρόικα τίθεται επίσης το θέμα της «καλύτερης ποιότητας» του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, καθώς «σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα».
Ο κ. Στουρνάρας ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε ποιές είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου: «Είναι δύο είπε:  η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.»
Ικανοποίηση Eurogroup για τα προαπαιτούμενα του Φεβρουαρίου
Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων από τη χώρα το Φεβρουάριο.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Ειδικότερα, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έχει επικαιροποιηθεί, η οποία περιλαμβάνει τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και για τον τομέα της υγείας.
Επιπλέον, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκτός από τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις και με προοπτική να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα.
Το Eurogroup καλωσόρισε ακόμη την εκταμίευση από τον EFSF της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου οικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Mαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των επίσης 2,8 δισ. ευρώ».
aftodioikisi.gr