Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ





Την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Νησιωτικότητας, στα πρότυπα του Πράσινου Ταμείου, ανέδειξε στη ομιλία του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής προανήγγειλε την κατάθεση από μέρους του ολοκληρωμένης πρότασης για το σχεδιασμό και την κατεύθυνση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 ενώ χαρακτήρισε μεγάλο βήμα τη θεσμοθέτηση της ρήτρας νησιωτικότητας.
Ο κ. Κόνσολας, στην ομιλία του, τόνισε:
«Η παράγραφος 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος, αναφέρεται στην έννοια της νησιωτικότητας.
Μέχρι σήμερα, η έννοια αυτή αντιμετωπιζόταν σε ένα θεωρητικό και ασαφές επίπεδο.
Είμαι από αυτούς που πρότειναν, υπερασπίστηκαν και διεκδίκησαν την ρήτρα νησιωτικότητας.
Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το άρθρο 33.
Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Στο εξής, κάθε σχέδιο νόμου, κάθε τροπολογία ή κανονιστική διάταξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλυση των συνεπειών, που ενδεχομένως θα επιφέρουν, στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιωτικών περιοχών αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Η ανάλυση των συνεπειών θα υποβάλλεται αρμοδίως στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης.
Επιτρέψτε μου, όμως, κύριε Υπουργέ, να παρατηρήσω ότι το σημαντικό αυτό βήμα που γίνεται, με τη θεσμοθέτηση της Ρήτρας Νησιωτικότητας, δεν πρέπει να μείνει ημιτελές.
Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία νέα ολοκληρωμένη, συνολική θεσμική παρέμβαση που να προβλέπει την αυτοματοποιημένη άρση αυτών των συνεπειών που θα καταγράφονται.
Την αυτόματη και άμεση λήψη αποφάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα εξαλείφουν αυτές τις συνέπειες για τις νησιωτικές περιοχές.
Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν αρκεί να καταγράφουμε τα προβλήματα αλλά πρέπει και να τα λύνουμε.
Σημαντική είναι και η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που χαρακτηρίζεται από αντιπροσωπευτικότητα σε ό, τι αφορά στη στελέχωσή του και το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει και αποδοτικά αλλά και αποτελεσματικά, δεν θα πρέπει να είναι ένα ασπόνδυλο γραφειοκρατικό μόρφωμα.
Θα ήθελα, όμως, να παρατηρήσω ότι στη στελέχωσή του υπάρχει μία παράλειψη. Η παράκαμψη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπος του οποίου πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι θα είχε θέση δικαιωματικά, σε ένα τέτοιο όργανο.
Κομβικό ρόλο μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.
Τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα διατεθούν πόροι για την έρευνα.
Είναι καιρός να δούμε την ανάπτυξη ενός μοντέλου εφαρμοσμένης έρευνας, αυτό το Ινστιτούτο να κατευθύνει τις τοπικές κοινωνίες στο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, να γίνει μία δεξαμενή σκέψης και ουσιαστικός βραχίονας των μικρών νησιωτικών δήμων κατά κύριο λόγο».