Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΠΕΝΕΝ : Η ΝΕΛ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΝΕΝ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σύμφωνα με καταγγελίες μελών – πληρωμάτων που εργάζονται στην Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ), η ΝΕΛ διακινεί σε όλα τα πλοία της εταιρίας ατομικές συμβάσεις εργασίας προσπαθώντας να υποχρεώσει τα μέλη του πληρώματος να τις υπογράψουν και να αποδεχθούν τους παράνομους όρους της εταιρείας.


Στο κείμενο της ατομικής σύμβασης της ΝΕΛ αξιώνει από τους Ναυτεργάτες να αποδεχθούν:

1) Τρίμηνη διάρκεια εργασίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

2) Η αποζημίωση αδείας θα χορηγείται κατά την κρίση του Πλοιάρχου.

3) Δεν θα καταβάλλει υπερωρίες πέραν των πάγιων ακόμα και για εργασίες που αμείβονται με ιδιαίτερη αμοιβή (έξτρα).

4) Κατά την διάρκεια ακινησίας του πλοίου λόγω ετήσιας επιθεώρησης, διακοπής δρομολογίου, μηχανικής βλάβης κ.λπ ο ναυτικός θα λαμβάνει μόνο τον βασικό μισθό, το βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα, το επίδομα αδείας και την τροφή αδείας.

5) Θέλει να υποχρεώσει τον ναυτικό να ακολουθήσει το πλοίο σε οποιοδήποτε λιμάνι του κόσμου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα επικρατούν εκεί.

6) Σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σύμβασης ο ναυτικός θα βαρύνεται τις δαπάνες του και του αντικαταστάτη του.

7) Μειώνει δραστικά τις υπερωρίες που καταβάλλει η ΝΕΛ για το καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Θεωρούμε ότι οι όροι που προσπαθεί να επιβάλλει στους Ναυτεργάτες μέσω της κατάπτυστης ατομικής σύμβασης η ΝΕΛ πρέπει όχι μόνο να καταγγελθούν αλλά και να αποσυρθούν άμεσα γιατί παραβιάζουν την νομοθεσία και την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το νομικό περιτύλιγμα της ατομικής σύμβασης της ΝΕΛ ότι καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ι.Ν.Δ (άρθρα 53 και 54) είναι εκ του πονηρού γιατί το άρθρο 53 του Κ.Ι.Ν.Δ αναφέρει η έγγραφή της σύμβασης ναυτολογήσεως ενεργείται υπό του Λιμενάρχου ή του Προξένου, ενώ στο άρθρο 54 του Κ.Ι.Ν.Δ αναφέρει «Η σύμβασις χρονολογείται και υπογράφεται υπό των μερών και υπό της κατά το άρθρο 53 αρχής, υπό της οποίας βεβαιούται και η τυχόν δήλωσις του ναυτολογημένου ότι αγνοεί γράμματα. Αντίγραφον τυχόν συνταχθέντος ειδικού εγγράφου περί συμβάσεως ναυτολογήσεως, ως και αντίτυπον της συλλογικής συμβάσεως προσαρτώνται εις το νηολόγιον».

Σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου 54 του Κ.Ι.Ν.Δ μπορεί να συμφωνηθεί σύμβαση ναυτολόγησης με ευνοϊκότερους όρους από την Συλλογική Σύμβαση εργασίας και σε καμιά περίπτωση με δυσμενέστερους όρους.

Άλλωστε στο ναυτικό φυλλάδιο κατά την ναυτολόγηση του ναυτικού στην Λιμενική αρχή αναγράφει ότι οι όροι εργασίας και αμοιβής είναι σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Απαιτούμε από την ΝΕΛ να αποσύρει το απαράδεκτο κείμενο της ατομικής σύμβασης.

Ζητάμε από την ΠΝΟ άμεσα να καλέσει τον εκπρόσωπο της ΝΕΛ ώστε να σταματήσει η αντιναυτεργατική τακτική της προειδοποιώντας ότι θα γίνει συνδικαλιστική παρέμβαση και δράση σε όλα τα πλοία της αξιώνοντας την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασία
e-nautilia.gr