Πέμπτη 18 Απριλίου 2013



ΘΕΜΑ: Επιστολή Περιφερειάρχη αναφορικά με «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»

Μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο να μη συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδότησης της προσχολικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών των εργαζομένων μητέρων και λαμβάνοντας υπόψη την κατά τα προηγούμενα χρόνια επιτυχή εφαρμογή της Δράσης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέθεσε το αίτημα στους αρμόδιους φορείς, να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν έγκαιρα στο θέμα της εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων συνέχισης της Δράσης και κατά το 2013-2014.
Στη σχετική επιστολή του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής τόνισε: «Όπως είναι γνωστό κατά την τελευταία εξαετία (2007-2013) στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ εξυπηρετήθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες που είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε Παιδικούς Σταθμούς διαφόρων φορέων (Ιδιωτικούς, Δημοτικούς, Φιλανθρωπικούς κ.α.) Θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, είναι αδύνατον, για κάθε οικογένεια, να διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού της για να εξασφαλίσει την προσχολική φροντίδα των παιδιών της. Γι’ αυτό τυχόν αδυναμία συνέχισης του προγράμματος επιδότησης της προσχολικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών των εργαζομένων μητέρων, θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των Δομών που έχουν αναλάβει την ευθύνη της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα. Είναι εξάλλου βέβαιο πώς το κενό αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τέλος, μελετώντας τις χρονοβόρες διαδικασίες στη λειτουργία του προγράμματος καθώς και στη αντιπαιδαγωγική ένταξη διαφορετικών δομών από χρόνου σε χρόνο των παιδιών, προτείνουμε την εφαρμογή της έντυπης και ηλεκτρονικής «Επιταγής Αγωγής», όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Δηλαδή η μητέρα να μπορεί να λαμβάνει άμεσα, σύμφωνα με το εισόδημα καθώς και με άλλα κριτήρια, την επιδότηση για την προσχολική αγωγή του παιδιού της από μηνών μέχρι 6 ετών και να επιλέγει η ίδια τη Δομή που επιθυμεί».
Ας σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης με την ευκαιρία του παραπάνω θέματος, ζήτησε στην επιστολή του και την επανεξέταση του αποκλεισμού Μονάδων ΦΠΑΑ από τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι ο κλάδος αυτός με την αναμφισβήτητη κοινωνική προσφορά, αναγκάζεται να λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.