Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

MANOΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ :ΦΕΡΝΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ





Πριν από λίγο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε, επισήμως και αρμοδίως, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη σύγκλησή της προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις νησιωτικές περιοχές.
Ο κ. Κόνσολας ενημέρωσε σχετικά και τον Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο.
Αφορμή για αυτή την πρωτοβουλία υπήρξε το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την οργανικότητα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με αυτό, οι 767 υφιστάμενες οργανικές θέσεις στα Δωδεκάνησα μειώνονται σε 592, χάνονται δηλαδή 175 θέσεις.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι δεν μπορεί να ισχύουν ισοπεδωτικά και ενιαία κριτήρια για όλα τα γεωγραφικά σύνολα της χώρας, δεν μπορεί να αγνοείται το στοιχείο της εθνικής και κοινωνικής διάστασης, που ενέχει η Παιδεία και οι δομές της, για τις νησιωτικές περιοχές.
Σε δήλωσή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
« Zήτησα πριν από λίγο τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ενημέρωσα και τον κ. Υπουργό.
  Είναι μία ευκαιρία να συζητηθούν συνολικά τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης στα νησιά μας.
  Να έρθουν και να καταθέσουν τις απόψεις, τις προτάσεις και την εμπειρία τους οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί φορείς.
  Να μάθουν από πρώτο χέρι, όλοι οι συνάδελφοι, τι σημαίνει το σχολείο για την Αστυπάλαια, την Τήλο, τη Νίσυρο, Σύμη, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι και τα υπόλοιπα νησιά.
  Ποια είναι η σημασία να διατηρηθούν αυτές οι δομές, σημασία που υπερβαίνει δημοσιονομικά κριτήρια και έχει σαφή χαρακτηριστικά εθνικής προτεραιότητας.
  Συνολικά, σε όλο το Νότιο Αιγαίο με το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα υπάρξει απώλεια 268 θέσεων».