Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΧΙΟΥ


Ερώτηση
Προς
τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Λειτουργία Δ.Ο.Υ. Χίου
Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζόμενων στη Δ.Ο.Υ Χίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της υπηρεσίας, τοπικά, στην περίπτωση της κατάργησης των τμημάτων  Δικαστικού και Ελέγχου, όπως συνέβη σε περιοχές του Νομού Αττικής.
Τα τμήματα αυτά εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και λογιστές, πραγματοποιούν ελέγχους, βεβαιώνουν και εισπράττουν έσοδα. Σε περίπτωση που οι παραπάνω υπηρεσίες που παρέχονται στη Δ.Ο.Υ. μεταφερθούν, δεκάδες πολιτών θα υποχρεώνονται σε ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος και με την προϋπόθεση των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Η προστασία του δικαιώματος της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να ενισχύεται και όχι να καταστρατηγείται. Ειδικά, για μια νησιωτική περιοχή, όπως είναι ο Νομός Χίου (εξυπηρετούνται η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες), πρωτίστως, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική ιδιαιτερότητα και οι προσβασιμότητα σε αυτήν. Η νησιωτικότητα, άλλωστε είναι μια έννοια συνταγματικά κατοχυρωμένη και πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.      Υπάρχει επίσημος σχεδιασμός για τη λειτουργία των υπηρεσιών στη Δ.Ο.Υ. Χίου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους;
2.      Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να τηρηθεί η κατοχυρωμένη συνταγματικά και εσχάτως και  νομοθετικά αρχή της νησιωτικότητας, σε ό,τι αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη φορολογούμενου πολίτη;

24 Μαΐου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος