Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ "ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ" ΟΙ ΔΗΜΟΙ !


Λίγο πριν την επίσημη "επιτήρηση" οι Δήμοι!
24.05.13 | 09:41

Λίγο πριν την επίσημη επιτήρηση οι Δήμοι!
Βεβαιότητα, πλέον, ο κίνδυνος οι δήμοι, που βρίσκονται ήδη στον «προθάλαμο» του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., να ενταχθούν άμεσα, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, στο περιθώριο του χθεσινού Τακτικού Συνέδριου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, λέγοντας χαρακτηριστικά, «καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, η ένταξή μας στο Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α. είναι σχεδόν βέβαιη».
Όπως εξήγησε ο κ. Ασκούνης, με βάση την ΚΥΑ της 18/12/2012, για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού των δήμων του 2013, ως αφετηρία υπολογισμού της χρηματοδότησης λήφθηκαν υπόψη οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) του Νοεμβρίου 2012, πολλαπλασιαζόμενοι επί συντελεστή 1,24 επί 12 μήνες. Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ότι, «Οι δήμαρχοι ενέγραψαν τους ΚΑΠ με συντελεστή 1,24 επί 12 μήνες». «Όμως, το Υπουργείο», καταγγέλλει ο κ. Ασκούνης, «δίνει πόρους αντίστοιχους σε συντελεστή 1,04. Αυτή η διαφορά αυτομάτως δημιουργεί σε όλους τους δήμους απόκλιση 10% - 12,5%». «Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι δήμοι δεν παίρνουν τα συμφωνηθέντα και απειλούνται με καθεστώς επιτροπείας από το Παρατηρητήριο» υποστήριξε.
Υπενθυμίζεται ότι, οι δήμοι αναμένεται να λάβουν για το 2013 το ποσό των 2,882 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, ΠΟΕ, προνοιακά επιδόματα και χρηματοδοτήσεις για «οριζόντιες δράσεις», με τα προνοιακά επιδόματα που μεταφέρονται άμεσα στους τελικούς αποδέκτες να αφορούν 850 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ από τις «οριζόντιες δράσεις» 140 εκατ. ευρώ αφορούν τις πληρωμές για τη μεταφορά μαθητών κ.τ.λ.