Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

KINΔΥΝΕΥΕΙ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ





Τα τεράστια προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης περιέγραψε, με ιδιαίτερη έμφαση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Γ.Βλάχος, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Ενωσης.

Ο κ. Βλάχος κατήγγειλε με έμφαση το γεγονός ότι τόσο οι σπουδαστές των ΑΕΝ όσο και οι πτυχιούχοι ανθυποπλοίαρχοι (πλοίαρχοι Γ) δεν βρίσκουν πλοίο να ταξιδέψουν.


Να σημειωθεί ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα παρά τις δεσμεύσεις του ΥΝΑ αλλά και της ΕΕΕ ότι θα αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα για τους δόκιμους σπουδαστές.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος των πλοιάρχων αναφερόμενος στις Δημόσιες Ναυτικές Ακαδημίες(ΑΕΝ) κατήγγειλε οτι αυτές υπολειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις και λιγότερους ναυτοδιδασκάλους, λόγω έλλειψης χρημάτων.

" Πάλι θ αποδώσουμε ευθύνες στο ΥΝΑ. Δεν μπορούμε ν ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία σε βάρος των σπουδαστών που εισέρχονται στις ΑΕΝ με μια "βαλίτσα όνειρα" αντιλαμβανόμενοι μετέπειτα το μέγεθος του φαρισαϊσμού και της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί" σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: "Κροκοδείλια κλάματα απο κάποιους για τους Ελληνες ναυτικούς και τη ναυτική εκπαίδευση. Αυτοί οι κάποιοι δεν απασχολούν καθόλου(ή στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστους) Ελληνες στα πλοία τους. Κόπτονται ομως για τις τύχες των σπουδαστών".

Ο Γ.Βλάχος αναφέρθηκε επίσης στα επίσημα στοιχεία του ΥΝΑ βάσει των οποίων οι πρωτοετείς πλοίαρχοι που έχουν απορροφηθεί απο τις ναυτιλιακές εταιρείες είναι το 82% των ανδρών και το 37% των γυναικών σπουδαστών, υπολείπονται 95 αγόρια και 73 κορίτσια. Σ ενα μήνα ομως που θα βγούν και οι δευτεροετείς θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, καθώς οπως ανέφερε ο ίδιος, κάποιες εταιρείες ναυτολογούν ελάχιστους πρωτοετείς και καθόλου δευτεροετείς γιατί δεν επιδοτούνται.




pireas2day.gr