Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ "ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ" - ΤΟ ΠΡΩΤΟ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μεταξύ 24 έως 26 Μαΐου 2013, η τριήμερη εκδήλωση του νέου θεσμού των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή της αποσκοπούσε στην καλύτερη προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μέσω των επιχειρήσεων της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης», τη βοήθεια και την τεχνογνωσία των στελεχών της Περιφέρειας. Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χίου κ. Κώστας Γανιάρης ο οποίος ήταν και ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στο συνέδριο που διοργανώθηκε στα πλαίσια της  εκδήλωσης.
Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης κατά την οποία έγιναν και τα εγκαίνια του θεσμού εκτός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, συμμετείχε η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας,  ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Παντερμαλής καθώς και επιστήμονες της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του επιστημονικού κόσμου. Σημειώνουμε ότι τις εκδηλώσεις συντόνιζε και κάλυπτε ο κ. Αμυράς από την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» η οποία και κάλυψε εκτεταμένα τις εκδηλώσεις. Ο κ. Τσαυτάρης με τον κ. Αμυρά και τη κάμερα του «Μένουμε Ελλάδα» επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου παρέμεινε για αρκετό χρόνο και έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά προϊόντα των νησιών μας.
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα «Θεσμοφόρια» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δια του κ. Γανιάρη και των στελεχών της Περιφέρειας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη για θέματα που αφορούν τα νησιά μας. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση του πρώτου LEADER Αλιείας της χώρας που θα είναι αυτό της Χίου, δεδομένης της αναγκαιότητας να στηριχθεί το νησί μετά από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσης ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στον νέο Κανονισμό που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, λέγοντας ότι αναμένεται η έγκριση του και ότι θα περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση και κατοχύρωση του Νησιωτικού Σήματος. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το οποίο περιλαμβανόταν στο «Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής το έθετε μετ’ επιτάσεως όποτε έβρισκε την ευκαιρία είτε σε Έλληνες αξιωματούχους, είτε σε ξένους όπως συνέβη με Γερμανούς επισήμους (βουλευτές, Γερμανική Πρεσβεία κ.λ.π.) στα πλαίσια των συνεδρίων ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αξίζει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση έχει ιδιαίτερη σημασία για όλα τα Αγροδιατροφικά προϊόντα, αλλά κυρίως για τα κτηνοτροφικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, τυριά, κρέας) και το μέλι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, λόγω της μοναδικής χλωρίδας των νησιών και του εμπορικού πλεονεκτήματος που μπορούν να χτίσουν πάνω σ’ αυτό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χίου, στην κεντρική ομιλία του, παρουσίασε την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς αγορές και τα νέα επενδυτικά σχέδια. Ο κ. Γανιάρης ως τότε Πρόεδρος της ΕΜΧ ηγούνταν της ομάδας εκείνης που σχεδίασε και υλοποίησε τα επενδυτικά σχέδια της ΕΜΧ που νεκρανάστησαν την ΕΜΧ και οδήγησαν τη μαστίχα και τους μαστιχοπαραγωγούς σε νέους δρόμους. Ήταν μια ιδιαίτερη τιμή για την ΕΜΧ δεδομένου ότι από όλον τον αγροτικό κόσμο εκλήθησαν να συμμετάσχουν και να παρουσιαστούν ως φωτεινά παραδείγματα επιτυχίας εκτός της ΕΜΧ, μόνο άλλες δύο περιπτώσεις σε όλη τη χώρα.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ευχαριστεί τις επιχειρήσεις της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Βορείου Αιγαίου» που συμμετείχαν στην έκθεση και στη γευσιγνωσία – αρκετοί δε εξ αυτών και με τη φυσική τους παρουσία και στήριξη -  και μ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προέβαλαν τα προϊόντα τους, αλλά και συνέβαλλαν στην άρτια εκπροσώπηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την ευρύτερη προβολή των θεμάτων και προβλημάτων  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.