Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΧΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Υπεγράφη σήμερα, η σύμβαση του LEADER Αλιείας για τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΤΑΧ κ. Πέτρο Ντομάτα, παρουσία του βουλευτή Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, ολοκληρώνοντας, έτσι, την απαιτούμενη διαδικασία για να ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, στο νησί μας. Απαιτείται, από εδώ και στο εξής, συνέχιση της προσπάθειας και άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων μερών, ώστε στους επόμενους 12 μήνες να μπορέσει να «τρέξει» το έργο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο βουλευτής συνεχάρη τον Υπουργό για την εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, χάρη στην οποία ξεπεράστηκαν τα όποια γραφειοκρατικά κωλύματα για να έχουμε αυτήν τη θετική εξέλιξη, με στόχο την βελτίωση των τοπικών υποδομών, η οποία δεν αφορά μόνο αλιείς, αλλά θα δώσει «αναπτυξιακή τόνωση» στον παραγωγικό ιστό του νησιού μας.
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, ενδεικτικά, αναφέρεται η δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα Ψαρά, διαμόρφωση τοπικών κέντρων τουριστικής προβολής, μουσείο καραβομαραγκού κ.ά.
Στις ιδιωτικές επενδύσεις συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις που προωθούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως τον οικοτουρισμό, τον θαλάσσιο τουρισμό, την γευσιγνωσία, τις οικοτεχνίες, τα μικρά καταλύματα, τις επιχειρήσεις συντήρησης αλιευτικών σκαφών κ.ά.
Ακολούθησε λεπτομερής συζήτηση για τα έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Νομό μας. Ειδικά, για το φράγμα «Κόρης γεφύρι», ο Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι, με συστηματική προσπάθεια το έργο προχωρά.
Για το θέμα του φράγματος «Κατράρη», ο Υπουργός συμφώνησε για την επέκταση των σωληνώσεων του δικτύου και προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, είχε, επίσης, σύντομη σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, με τον οποίο συζήτησε για την πορεία του προγράμματος αποζημίωσης των πληγέντων από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο φάκελος του προγράμματος βρίσκεται στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει καθυστερήσεις. Ο βουλευτής και ο γενικός γραμματέας συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία εκατέρωθεν για το θέμα αυτό, που αφορά εκατοντάδες Χιώτες μαστιχοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς.
Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά στην κτηνοτροφία, τα βοσκοτόπια και τις απαραίτητες υποδομές που απαιτούνται στο νησί μας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του σχετικού πλαισίου, ενώ πρόταση του Κώστα Τριαντάφυλλου, η οποία, μάλιστα, είχε θετική αντιμετώπιση, αποτέλεσε η δημιουργία στη Χίο, κτηνοτροφικού πάρκου.