Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

"MAΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ"



«Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε ότι συντελείται μονομερής και «άνωθεν» κατάργηση θέσεων εργασίας. Η  μονομερής και «άνωθεν» διαγραφή ολόκληρων δημοτικών φορέων υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο της Τ.Α., τη γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ’60 και την περιορίζει στην έκδοση πιστοποιητικών» τόνισε ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ Νίκος Παπαγελής, παρουσιάζοντας την εισήγηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για τα «θεσμικά».
Ο κ. Παπαγελής τόνισε ότι  στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανέφερε ότι «στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520 ήτοι μείωση 88%, ενώ οι δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) από 1350 συγχωνεύτηκαν σε 492 ήτοι μείωση 64% και οι ΔΕΥΑ από 230 σε 126 ήτοι μείωση 45%.»
Υπογράμμισε  ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τ.Α που ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες πολιτών. ασκούνται μέσω των κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων
Οι αρμοδιότητες
Αυτονόητη είναι η αρχή ότι η αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ευημερία της περιφέρειας, έχοντας στη διάθεσή της τις αρμοδιότητες αλλά και τους απαραίτητους πόρους για να τις ασκήσει. Πρέπει να επιζητεί τη μέγιστη αποτελεσματικότητα η οποία όμως απαιτείται να έχει εξελισσόμενο χαρακτήρα. Έτσι λοιπόν αποτελεί άμεση προτεραιότητα να συγκεκριμενοποιηθούν οι σχέσεις Κεντρικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνυπολογίζοντας το τεράστιο πλέον πρόβλημα της  χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγελής  « δεν αρνούμαστε να αναλάβουμε αρμοδιότητες. Εάν όμως δεν μεταβιβαστούν μαζί με τις αρμοδιότητες και το αναγκαίο προσωπικό, που σήμερα υπηρετεί στις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν, καθώς και οι πόροι, τα προβλήματα θα είναι πολλά και δύσκολα.Και τα προβλήματα για το εκσυγχρονισμό γενικότερα της αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατό να λυθούν μόνο με αλλαγές στις πολιτικές και οργανωτικές δομές. Η κύρια διαπίστωση είναι ότι πρέπει να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες με πόρους και προσωπικό. Πρέπει να αντιληφθεί και η Κυβέρνηση ότι δεν αρνούμαστε την άσκηση των αρμοδιοτήτων αλλά ότι ζητάμε να αναδιαρθρώσει ολόκληρο το διοικητικό σύστημα, ξεκινώντας από το κεντρικό επίπεδο
Οι έλεγχοι
Στην εισήγηση του το ΔΣ της ΚΕΔΕ σημειώνει :
«Διαπιστώσαμε ότι πολλά προβλήματα στους Δήμους δεν δημιουργούνται από συνειδητή παράκαμψη της νομοθεσίας, αλλά από προβλήματα της ίδιας της νομοθεσίας και της νομολογίας (πολυπλοκότητα και έλλειψη κωδικοποίησης) και από οργανωτικά προβλήματα (έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, οργάνωσης κτλ.). Η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει, για την επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής λειτουργίας των ΟΤΑ, που είναι και το ποθούμενο αποτέλεσμα, να περιοριστούν οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί, πράγμα που έχει ζητηθεί και σε προηγούμενο Συνέδριο, σε έναν Ενιαίο Φορέα που θα αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή απαλλαγμένη από κρατικές παρεμβάσεις, η οποία θα έχει επαρκή επιστημονική στελέχωση με εμπειρία και η οποία θα διεξάγει αξιόπιστους ελέγχους , που θα πρέπει να περατώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.»

aftodioikisi.gr