Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

TI KΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ;




Σχετικά με τις διαβουλεύσεις και εξελίξεις στην πορεία κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τόνισε:
«Ποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των ατομικών ελευθεριών και της ίδιας της δημοκρατίας; Η ΝΔ αλληθωρίζει χρόνια προς το ακροδεξιό ακροατήριο, φοβούμενη μήπως το απολέσει. Η συσπείρωση της δεξιάς προβάλει ως απώτερος στόχος στο βωμό του οποίου θυσιάζονται οι δημοκρατικές ιδέες, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ο σεβασμός του “άλλου”. Η “ελεύθερη διακίνηση των ιδεών” που επικαλούνται, κινδυνεύει άμεσα από τη φασιστική απειλή!»

Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ, ο ένας εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, έχει επιδοθεί σε επικοινωνιακή εκστρατεία δημιουργίας εντυπώσεων, ως προς τη μη αναγκαιότητα θέσπισης νέου αντιρατσιστικού νόμου. Αναμενόμενη έτσι ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου, παρά τις έντονες  αντιδράσεις των άλλων κυβερνητικών εταίρων και παρά το γεγονός ότι η θέσπιση του εν λόγω νομοσχεδίου δεν συνδέεται με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Πού οφείλεται όμως αυτή η επιμονή από την συντηρητική παράταξη; Και πώς εξηγείται το γεγονός ότι η ίδια κυβέρνηση που παρείχε διαβεβαιώσεις στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ, για την έγκαιρη ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σεβασμό της χώρας στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τώρα κάνει πίσω;
Η ανάσυρση του ν.927/1979 που έχει μείνει ουσιαστικά ανενεργός για περισσότερα από τριάντα χρόνια –θυμίζουμε ότι σε τρεις μόνο περιπτώσεις βρήκαν εφαρμογή διατάξεις του- είναι προσχηματική. Προσχηματικό είναι και το επιχείρημα ότι επιχειρείται περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, αφού το σχετικό άρθρο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου προσδιορίζει με σαφήνεια πως το ζητούμενο είναι η δημόσια υποκίνηση στη ρατσιστική βία και όχι η εκφορά ρατσιστικών απόψεων.
Όπως επανειλημμένα έχουμε θίξει, η δίωξη και τιμωρία των ρατσιστικών εγκλημάτων είναι αδύνατη αν δεν εξασφαλίζεται η ταυτόχρονη προστασία θυμάτων από αντίστοιχες πράξεις. Το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει σχετικές διατάξεις, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.2 του Συντάγματος, όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την "απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων". Τα έννομα αυτά αγαθά βρίσκονται υπό απόλυτη συνταγματική προστασία του Συντάγματος. Επομένως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ευθυγραμμίζεται με το Σύνταγμα και με τη σειρά του επιχειρεί την προστασία των ανωτέρω αγαθών με σαφή τρόπο.
Όταν την επόμενη φορά ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερθεί στην ανάγκη θέσπισης κανόνων που να περιθωριοποιούν το φασιστικό φαινόμενο, φοβούμαστε ότι η απάντηση είναι: Όσο ο φασισμός εξαπλωνόταν, η ΝΔ «αγρόν ηγόραζε».