Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

;



Eληξαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου "Εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας” MLC 2006, που διοργάνωσε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα το διήμερο 30 και 31 Μαΐου, το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν να διαφωτίσει για τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Σύμβαση και ενδιαφέρουν Κράτη Σημαίας και Λιμένος, ναυτιλιακές εταιρείες και ναυτικούς. Η Σύμβαση αυτή που αποτελεί (όπως επανειλημμένα τονίστηκε απο τους ομιλητές), τον "Συνταγματικό Χάρτη των Δικαιωμάτων των Ναυτικών", κωδικοποιεί πλειάδα διεθνών συμβάσεων και ρυθμίζει σειρά θεμάτων σχετικά με την ναυτική εργασία που διέπουν την διεθνή ναυτιλία. Έχει κυρωθεί απο 39 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάς) και τίθεται εν ισχύι στις 20 Αυγούστου 2013.

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, ναυτιλιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ναυτιλιακών πρακτορείων, ναυτικοί, καθηγητές και φοιτητές των ναυτιλιακών τμημάτων των Πανεπιστημίων Πειραιά και Αιγαίου και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας και του Ασπροπύργου.

Διαλέξεις παρουσίασαν Έλληνες και διεθνείς ομιλητές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Διεθνή Ναυτιλιακη Ομοσπονδία (ISF), την Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων, την Διεθνή Ομοσπονδία Μεταφορών (ITF), το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο κ.α.

Το Σεμινάριο εστίασε τις εργασίες του σε 4 θεματικές ενότητες:

1. στην ιστορική πορεία κατάρτισης της Σύμβασης και στις κυριώτερες διατάξεις της,
2. στις υποχρεώσεις των κυβερνήσεων,
3. στις υποχρεώσεις των πλοιοκτητών, και
4. στην προαγωγή της ευημερίας των Ναυτικών στο πλοίο.

Στο τέλος διεξήχθη συζήτηση ανοιχτής τραπέζης μεταξύ των συντονιστών των θεματικών ενοτήτων και του ακροατηρίου και απαντήθηκαν σχετικές ερωτήσεις.

Στην ομιλία του στο τέλος του Σεμιναρίου ο Ιδρυτής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, μεταξύ άλλων, τόνισε την σημασία της Σύμβασης για τη ζωή του ναυτικού στο πλοίο, τόνισε δε παράλληλα, ότι οι υπεύθυνες Αρχές για τον έλεγχο της εφαρμογής της Σύμβασης, θα πρέπει να επιδείξουν στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής της, ευελιξία και ρεαλισμό ώστε να επιτευχθούν οι σχετικές με τους ναυτικούς ευεργετικές διατάξεις χωρίς να παρεμποδιστεί η ομαλή ροή των θαλασσίων μεταφορών.




portnet.gr