Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ : "ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ"


Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι εύκολη, προειδοποιεί ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Υποστηρίζει ότι «θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα» και σημειώνει ότι το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, γιατί αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Και η αναδιάρθωση, όπως αναφέρει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία.
Με τον τρόπο αυτό ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες το επόμενο διάστημα ο Δημόσιος Τομέας θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Τρόικας με συνεχή πίεση για περαιτέρω συρρίκνωσή του.
«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο, πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες – είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών αποκρούει ως άδικη αξιολόγηση τα λεγόμενα περί αδράνειας της κυβέρνησης έναντι του φαινομένου της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως έχουν γίνει ως τώρα κατασχέσεις πάνω από δύο δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες και διευκρινίζει: «Σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους».
Και προειδοποιεί ότι αν δεν πετύχει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «τότε θα επανέλθει στο 23%».
Σε ό,τι αφορά, δε, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τονίζει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι. Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος [...]». «Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο»προσθέτει.




aftodioikisi.gr