Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ

Σύμφωνα με το Ν.3463/2006 άρθρο 192, η εκμίσθωση ακινήτων των Δήμων γίνεται με δημοπρασία. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνον δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Σύμφωνα με το Ν.3852/2010 άρθρο 84 το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας στα όρια της δημοτικής κοινότητας εκφράζει γνώμες και διατυπώνει προτάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου που βρίσκονται στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας.

Εισήγηση:
Το ΚΕΘΕΑ ( ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ) με την ΑΠ 51210/13-9-2013  αίτηση του ζητά να του παραχωρηθεί με χρησιδάνειο χώρος στο κτήριο του πρώην κινηματοθέατρο ΡΕΞ για την έναρξη λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στη Χίο και να στεγάσει τα γραφεία του.
Με τις ΑΠ 40729 & 40731/29-7-2013 αιτήσεις που είχε υποβάλλει ζητούσε για τον ίδιο σκοπό χώρο στο ακίνητο της οδού Λάδης. Όμως ο χώρος  δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις σύμφωνα με (εκπρόσωπο του που τον επισκέφτηκε)  για τη φιλοξενία του.
  Στις αιτήσεις του αναφέρει στις δραστηριότητες του και τις υπηρεσίες που παρέχει σε νέους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά στη Χίο. Η παρουσία του ΚΕΘΕΑ στη Χίο πολύ σύντομα μπορεί να ενισχυθεί, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου με έδρα τη Λέσβο και παράρτημα στη Χίο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προκειμένου να προσφέρει συστηματικά υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας κοινωνικής επανένταξης και υποστήριξης οικογενειών.
Επειδή η λειτουργία του Κέντρου θα αποφέρει σημαντικά κοινωνικά οφέλη η παραχώρηση είναι σημαντική  με δεδομένο ότι  η τοπική κοινωνία αντιμετώπισε πρόσφατα σοβαρό πρόβλημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του ΚΕΘΕΑ.
Γνώμη της Υπηρεσίας
 Η παραχώρηση μπορεί να γίνει μετά την αποχώρηση της Δημοτικής αστυνομίας. Ο κοινωφελής σκοπός του Κέντρου είναι προφανής. Να ληφθεί υπόψη ότι το κτίριο είναι ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας ( το πρώτο κινηματοθέατρο που λειτούργησε στη Χίο ). Προτείνουμε να τεθεί  όρος στο συμβόλαιο αν ενταχθεί η επισκευή του σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης να αποχωρήσει το ΚΕΘΕΑ χωρίς να αξιώσει αποζημίωση από το Δήμο. 
Η υπηρεσία θέτει υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου τα εξής :
Να αποφανθεί με γνώμη του Νομικού Συμβούλου αν ο σκοπός του Οργανισμού είναι κοινωφελής πράγμα που θα καθορίσει εάν μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν ή να δημοπρατηθεί.
 Καταστατικό η συστατική πράξη δεν μας έχει προσκομισθεί.
 Παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει αν θα προβεί στην παραχώρηση και σε περίπτωση που αποφασίσει θετικά για τους όρους της παραχώρησης ως ακολούθως:
1.      Τη χρονική διάρκεια της δωρεάν ή μη  παραχώρησης χρήσης από την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού. Ο Δήμος Χίου όποτε και για οποιοδήποτε λόγο θέλει χρειασθεί το ακίνητο, η χρήση αυτού θα παραδίδεται στο Δήμο Χίου. Προς τούτο ο Δήμος με εξώδικο πρόσκληση θα καλεί το Σύλλογο, ο οποίος υποχρεούται χωρίς καμία άλλη όχληση και εντός 15νθημέρου, να παραχωρεί τη χρήση στο Δήμο Χίου.
2.      Τη χρήση του παραχωρούμενου χώρου σαν γραφεία του Συλλόγου
3.      Για κάθε επέμβαση στο ακίνητο  θα απαιτείται προηγούμενη έγγραφη άδεια του δήμου και αυτή θα γίνεται υπό την επίβλεψη του δήμου και των αρμοδίων οργάνων του
4.      Η παραχώρηση της χρήσης παύει να ισχύει εάν υπάρξει παραβίαση των αναφερομένων όρων και πάντα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
5.      Ο Δήμος Χίου δεν υποχρεούται σε καμία δαπάνη συντήρησης ή επισκευής που θα βάρυναν τον χρησάμενο. Ο τελευταίος δεν θα έχει καμία αξίωση ακόμα και τις αναγκαίες δαπάνες ή αυτές που γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη διοίκηση αλλότριων. Κάθε κατασκευή ή προσθήκη θα γίνεται με έγκριση του Δήμου ο οποίος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την αφαίρεση τοιούτων πρoσθηκών.
6.      Κατά τα λοιπά θα ισχύουν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μερών ως περιέχονται στις διατάξεις περί χρησιδανείου του ΑΚ (άρθρα 810-821).

Επιπλέον θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για την υπογραφή του συμφωνητικού χρησιδανείου.