Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ : "ΔΙΩΧΝΟΥΝ 30 ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ"



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ


Στο «δρόμο» πετιούνται 30 προνήπια της Ικαρίας.

Πληρώνουν τις μνημονιακές ρήτρες της συγκυβέρνησης η οποία οδήγησε σε μετακίνηση - απόσπαση δύο εκπαιδευτικών από τα νηπιαγωγεία του Αγίου Κηρύκου, στο νηπιαγωγείο των Φούρνων.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κηρύκου, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων, Απόστολο Τσιώλη:

«30 προνήπια, την τελευταία στιγμή και δίχως προηγούμενη ενημέρωση, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα δύο νηπιαγωγεία, αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν προσμετρώνται στο μαθητικό δυναμικό των σχολικών μονάδων.

»Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ίδια η Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Σάμου με σχετικό πίνακα που είχε εκδώσει στις 09-09-2013 αναγνώριζε την ύπαρξη 11 κενών θέσεων στα νηπιαγωγεία Ικαρίας και Φούρνων (Β’ Σάμου). Τελικά, κλήθηκαν μόνο 8 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους παρουσιάστηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μόνο οι 6, για να καλύψουν τα 11 αυτά κενά».

Η απόφαση αυτή δημιουργεί έντονο κοινωνικό πρόβλημα στις οικογένειες των απορριφθέντων παιδιών.

Απαράδεκτος όμως θεωρείται και ο ισχυρισμός Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου ότι «δε δημιουργείται επιτακτική ανάγκη κάλυψης κενών, για το λόγο ότι οι υπόλοιπες δύο νηπιαγωγοί … μπορούν να λειτουργήσουν τις δύο βάρδιες (πρωινή-απογευματινή)», ιδιαιτέρως μάλιστα τη στιγμή που στο νησί δεν υπάρχει δημόσιος ή ακόμα και ιδιωτικός φορέας που να μπορεί να απορροφήσει τα 30 εγγεγραμμένα παιδιά.

«Ποιο το μέλλον των 30 προνηπίων που εξαιτίας της απρονοησίας, της κακής οργάνωσης και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας κινδυνεύουν να στερηθούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εκπαίδευσης; Κατανοείτε ότι επιβαρύνετε υπερβολικά τους γονείς των παιδιών, που λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πόρων ή της απουσίας λοιπών συγγενών, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να τα επιβλέπουν;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης των δύο εκπαιδευτικών, την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να προσμετρηθούν στο μαθητικό δυναμικό των νηπιαγωγείων τα προνήπια και την κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων στα νηπιαγωγεία Ικαρίας και Φούρνων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΔΙΩΧΝΟΥΝ 30 ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, τα μέλη του οποίου διαμαρτύρονται εντόνως για την αποπομπή 30 προνηπίων από τις προαναφερθείσες σχολικές μονάδες.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων, Απόστολο Τσιώλη, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Με την απόφαση 3638/12-09-2013 μας κοινοποιήθηκε η μετακίνηση – απόσπαση δύο εκπαιδευτικών από τα νηπιαγωγεία του Αγίου Κηρύκου στο νηπιαγωγείο των Φούρνων. Εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Ν.3517/2006 όπου στο μαθητικό δυναμικό των νηπιαγωγείων προσμετρώνται μόνο τα νήπια και ενώ έχουν γίνει ήδη οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων και τα παιδιά έχουν παρουσιαστεί στο σχολείο, την τελευταία στιγμή και δίχως προηγούμενη ενημέρωση, με την απόφαση αυτή διώχνονται 30 προνήπια από τα δύο νηπιαγωγεία!!

Και όλα αυτά, την στιγμή που η ίδια η Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Σάμου με σχετικό πίνακα που είχε εκδώσει στις 09-09-2013 αναγνώριζε την ύπαρξη 11 κενών θέσεων στα νηπιαγωγεία Ικαρίας & Φούρνων (Β’ Σάμου). Τελικά, κλήθηκαν μόνο 8 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους παρουσιάστηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μόνο οι 6, για να καλύψουν τα 11 αυτά κενά.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί έντονο κοινωνικό πρόβλημα στις οικογένειες των απορριφθέντων παιδιών. Θεωρούμε απαράδεκτο τον ισχυρισμό της Δ/νσης Π/θμιας  Εκπ/σης Σάμου ότι «… δε δημιουργείται επιτακτική ανάγκη κάλυψης κενών, για το λόγο ότι οι υπόλοιπες δύο νηπιαγωγοί … μπορούν να λειτουργήσουν τις δύο βάρδιες (πρωινή-απογευματινή)…». Ιδιαίτερα τη στιγμή όπου στο νησί μας δεν υπάρχει δημόσιος ή ακόμα και ιδιωτικός φορέας που να μπορεί να απορροφήσει τα 30 εγγεγραμμένα παιδιά.

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων όπως είχαν δηλωθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς σε Ικαρία και Φούρνους και την ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης.

Περιμένουμε γραπτή απάντησή σας το αργότερο μέχρι την Τρίτη 17-09-13. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούμε ότι αδιαφορείτε για το μείζον αυτό πρόβλημα και θα διαμορφώσουμε ανάλογα την στάση μας.

Προεδρία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 1ου & 2ου Νηπιαγωγείων Αγίου Κηρύκου Ικαρίας»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης- απόσπασης των δύο εκπαιδευτικών από τα νηπιαγωγεία Αγίου Κηρύκου στο νηπιαγωγείο των Φούρνων;

2.Θα καταθέσετε νομοθετική ρύθμιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να προσμετρηθούν στο μαθητικό δυναμικό των νηπιαγωγείων και τα προνήπια;

3.Γιατί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, κάλεσε μόνο 8 εκ των 11 εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να καλύψουν τα κενά θέσεων στα νηπιαγωγεία Ικαρίας και Φούρνων; Πώς δικαιολογείται η παρουσία μόνο 6 εκπαιδευτικών κατά την έναρξη της παρούσας σχολικής χρονιάς;

4.Κατανοείτε ότι η κάλυψη 11 κενών από 6 μόνο εκπαιδευτικούς, καθιστά όχι απλά δυσχερές αλλά και επικίνδυνο το έργο των λειτουργών της εκπαίδευσης, οι οποίοι λόγω φυσικής κόπωσης αδυνατούν να προχωρήσουν στην επίβλεψη τόσων πολλών νηπίων;

5.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των κενών θέσεων στα νηπιαγωγεία Ικαρίας και Φούρνων;

6.Ποιο το μέλλον των 30 προνηπίων που εξαιτίας της απρονοησίας, της κακής οργάνωσης και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας κινδυνεύουν να στερηθούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εκπαίδευσης;

7.Κατανοείτε ότι επιβαρύνετε υπερβολικά τους γονείς των παιδιών, που λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πόρων ή της απουσίας λοιπών συγγενών, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να τα επιβλέπουν;

8.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, συνειδητοποιείτε ότι καταστρατηγείτε την παρ. 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική,  πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της  εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και  υπεύθυνους πολίτες;»




Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ