Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα: Ανταλλαγή απόψεων με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ένωσης από τη χώρα μας, από 01.01.2014
Τοποθέτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου.
«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα απ’ όλα και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην πατρίδα. Έρχεστε κύριοι και κυρίες Ευρωβουλευτές σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την δημοκρατία μας. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βιώνουμε όλοι, στη σκιά του φόνου ενός ανθρώπου από τους φασίστες, από τους νεοναζιστές, είναι ανάγκη να σκεφτούμε ψύχραιμα και να χαράξουμε μια πολιτική, η οποία να σηκώσει τη χώρα στα πόδια της. Σε αυτή την πολιτική προφανώς πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, να βρούμε δηλαδή εκείνα που μπορούμε να υποστηρίξουμε όλοι μαζί, ξεκινώντας ο καθένας από διαφορετικές αφετηρίες, αφήνοντας τα επιμέρους και κοιτάζοντας τα μείζονα.
Φυσικά η διοργάνωση μιας επιτυχούς ελληνικής προεδρίας είναι μεταξύ αυτών που θα πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε. Εκτιμώ ότι η πορεία της χώρας, δηλαδή τα εθνικά μας συμφέροντα περνάνε μέσα από την ευρωπαϊκή πολιτική, από μια επιτυχή ευρωπαϊκή πολιτική, από μια επιτυχή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η επιτυχία της Ε.Ε. δεν είναι ξεκομμένη από την επιτυχία της Ελλάδος. Είναι ταυτισμένη και ως τέτοια πρέπει να την βλέπουμε κάθε φορά που τοποθετούμαστε μέσα στο Κοινοβούλιο, κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, αλλά και κάθε φορά που συνομιλούμε εντός και εκτός της Αιθούσης.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ελληνική προεδρία θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, αντάξια της προεδρίας του 2003. Μιας προεδρίας για την οποία πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά φόρα, όλοι όσοι έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε στην Cosac, που προανέφερε ο Πρόεδρος, ήταν μια προεδρία η οποία είναι προεδρία αναφοράς, όχι μόνο για την βαλκανική πολιτική, αλλά για κάθε ζήτημα το οποίο άνοιξε ή ακούμπησε η συγκεκριμένη προεδρία.
Για εμάς, λοιπόν, η προεδρία του 2014 πρέπει να έχει και το σχέδιο και το όραμα και να αφήσει αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική.Φυσικά, είναι άλλες οι συνθήκες οι θεσμικές του 2003, αναφέρθηκε και προηγουμένως, άλλες οι δυνατότητες που υπήρχαν το 2003 και άλλες οι δυνατότητες που σήμερα έχει μια χώρα, όταν αναλαμβάνει την προεδρία ή συμμετέχει στην τριμερή, όπως ήδη συμμετέχει η χώρα μας.
Για εμάς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ξαναοριοθετήσουμε τι σημαίνει ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη, τι σημαίνει συμμετοχή, τι σημαίνει διαβούλευση και πώς μπορεί να ξαναποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πως μπορεί αυτό να περάσει μέσα από μια οικονομική πολιτική, η οποία δεν θα στενεύει, αλλά θα διευρύνει τους ορίζοντες των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πώς θα μπορέσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα να έχει την νομιμοποίηση μέσα από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που πραγματικά χρειάζεται αυτή την στιγμή.
Σε αυτό, βεβαίως, παίζουν ρόλο και η θαλάσσια πολιτική που αφορά κυρίως χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν θαλάσσιες περιοχές, νησιωτικές περιοχές, που έχουν μεγάλο κομμάτι πληθυσμού τους, που ασχολείται με την αλιεία, την ναυτιλία, που έχουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού τους που εξαρτάται από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τις νησιωτικές οικονομίες. Είναι σημαντικό κομμάτι η θαλάσσια πολιτική, όπως είναι σημαντικό για εμάς να ξαναμπεί στο τραπέζι η μεταναστευτική πολιτική πάνω, όμως, σε μια διαφορετική βάση, στην βάση του μοιράσματος της ευθύνης, όχι στην βάση μόνο της φύλαξης των συνόρων, της κατασκευής κέντρου κράτησης, αλλά να μοιραστούμε την ευθύνη της μετακίνησης των εκτοπισθέντων πληθυσμών.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία η ευρωπαϊκή προεδρία να ξαναδεί τον Κώδικα θεωρήσεων, δηλαδή την ευρωπαϊκή βίζα, ούτως ώστε και να ευνοηθεί η τουριστική προσέλευση στην χώρα μας, αλλά κυρίως να εκσυγχρονισθεί αυτό το πλαίσιο που θα δώσει και εισοδήματα, αλλά θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη πιο ανοικτή, μια Ευρώπη πιο δημιουργική με περισσότερη ευημερία.
Σας ευχαριστώ πολύ.