Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

3η ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ FARINN

ΘΕΜΑ: Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe» και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από Εθνικού Πόρους.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου αποτελούν τους έλληνες εταίρους του έργου, ενώ σε αυτό μετέχουν εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, με Επικεφαλής Εταίρο το Κέντρο Καινοτομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης  του  Εμπορικού Επιμελητηρίου του Φορλί/Τσεζένα.
Το έργο έχει χρονική διάρκεια 24 μήνες και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ο κύριος στόχος του έργου FaRInn είναι η βελτίωση τόσο των συνθηκών όσο και του υφιστάμενου πλαισίου ανάπτυξης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα Μοντέλο Καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας, της κοινωνικής ευθύνης και της καλύτερης ποιότητας ζωής.
Αυτός ο γενικός στόχος μπορεί να αναλυθεί στους ακόλουθους ειδικούς στόχους:
• Να προωθηθεί η ανταλλαγή μεταξύ των περιφερειών της περιοχής του προγράμματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σχετικά με τις εμπειρίες, τους περιορισμούς και τις ορθές πρακτικές που σχετίζονται με την υπεύθυνη καινοτομία.
• Να ενισχυθεί η ικανότητα των φορέων καινοτομίας στο να σχεδιάζουν και να υλοποιούν στρατηγικές υπεύθυνης καινοτομίας.
• Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η υπεύθυνη καινοτομία, μεταξύ των προσδιορισμένων ομάδων στόχων, οι οποίες και ορίζονται ως βασικοί παράγοντες δημιουργίας και χρήσης καινοτομίας.
• Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η υπεύθυνη καινοτομία, μεταξύ του ευρύτερου κοινού.
• Να παραχθεί ένα σχέδιο δράσης, με σχετικές συστάσεις, για το μέλλον των πολιτικών και των πρωτοβουλιών για την υπεύθυνη καινοτομία για την γεωγραφική περιοχή του κάθε συμμετέχοντα εταίρου.

3η Τοπική Επιτροπή Παρακολούθησης
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Πέμπτη 26/9/2013, προχώρησε στην σύγκλιση της 3ης Τοπικής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.
Αντικείμενο της 3ης Τοπικής Επιτροπής Παρακολούθησης – στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της τοπικών φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από την Ομάδα Έργου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την πορεία υλοποίησης του έργου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση της Μελέτης - η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου - αναφορικά με την Τοπική Ανάλυση για την ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στο Βόρειο Αιγαίο, επίσης έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της Κοινωνικής Οικονομίας καθώς και στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς – οι οποίοι με μεγάλη επιτυχία αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους - και στο πώς θα καταστεί δυνατό να προωθηθούν τα ενδιαφέροντα και οι στόχοι τους μέσω του έργου FaRInn.