Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Οι εξ’ ανατολών μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος στα συναρμόδια Υπουργεία.
Στην απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι: «…..επί του παρόντος λειτουργούν 5 προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών…….2 κέντρα ταυτοποίησης υπηκοότητας (Σάμου, Χίου)…. . Γίνεται μνεία, ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη ένα ΚΕ.Π.Υ.  στη Λέσβο και ένα στην Αττική. Ταυτόχρονα από 1ης Ιουλίου 2013 δραστηριοποιούνται 2 κινητές μονάδες Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο). Οι εν λόγω μονάδες δεν έχουν περιορισμένη τοπική αρμοδιότητα, αλλά επεμβαίνουν σε όλη την  επικράτεια και κυρίως, όπου δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα κέντρα, καθώς και σε περιοχές που υφίστανται μεγάλες μεταναστευτικές ροές, ενώ σκοπός τους είναι η παροχή πρόσβασης υπηκόων τρίτων χωρών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες διερμηνείας και ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους».

Στο ερώτημα για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου που έθεσε ο βουλευτής, το Υπουργείο απαντά ότι: «Ωστόσο, πέραν των προκηρυχθεισών θέσεων κατά τις τακτικές μεταθέσεις για τις υπόψη Αστυνομικές Διευθύνσεις (Σάμου, Λέσβου, Χίου) καταβάλλονται προσπάθειες για την ενίσχυσή τους κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και τις λοιπές τοποθετήσεις αστυνομικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους, καθώς και με νέους αστυνομικούς μετά την έξοδό τους από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας».