Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Ν. Χρυσόγελος: παρέμβαση στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου 


                                                                                                                  
"Πρέπει να επαναλαμβάνουμε αυτονόητα. Οι Ρομά είναι άνθρωποι. Οι Ρομά είναι ευρωπαίοι πολίτες. Οι Ρομά έχουν δικαιώματα όπως κάθε άλλος πολίτης. Η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η στέγη, η κοινωνική ένταξη και η απασχόληση είναι βασικά δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, φυσικά και στους Ρομά αλλά με τρόπο που να ταιριάζει στην κουλτούρα των Ρομά. 10.000.000 Ρομά ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.  Όπως κάθε πολίτης που ζει στα όρια της επιβίωσης, έτσι και οι Ρομά χρειάζονται υποστήριξη για να βγουν από  την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Λύσεις χρειαζόμαστε και στοχευμένες πολιτικές που αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα, όχι κηρύγματα μίσους και εγκληματικές πρακτικές», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.
Ο Νίκος Χρυσόγελος πήρε το λόγο κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια. Μεταξύ άλλων επισήμανε: "Η απουσία ή η αστοχία των πολιτικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά οδηγεί σε ενίσχυση των στερεότυπων, σε φοβικές συμπεριφορές, σε ρατσιστικές αντιλήψεις και σε πρακτικές εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλειστικού που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν οι ακροδεξιοί και νεοναζί.
Η ΕΕ πρέπει να προστατέψει μια μειονότητα όπως οι Ρομά που είναι οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς. Ένα παιδί που γεννιέται σε οικογένεια Ρομά έχει ελάχιστες πιθανότητες να ολοκληρώσει σπουδές και να βγει από το περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η κοινωνική ένταξη των Ρομά χρειάζεται να αποτελεί μέρος της στρατηγικής για εξάλειψη της φτώχειας. Πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά πρέπει να διαμορφώνονται μεν σε εθνικό επίπεδο αλλά αυτές πρέπει να ελέγχονται αν είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή στρατηγική και αν επιτυγχάνουν μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο για τους Ρομά όσο και τους άλλους πολίτες που ζουν στις περιοχές αυτές. Η συμβολή των ίδιων των οργανώσεων Ρομά είναι σημαντική στην προσπάθεια να επιλέγονται τα κατάλληλα μέτρα, αντί να προωθούνται άστοχες πολιτικές και πρακτικές. Προτεραιότητα έχει βέβαια η άρση όλων των συνθηκών που συντηρούν τον κοινωνικό αποκλεισμό και ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης, υγειονομικών υπηρεσιών κα. Τα παιδιά και οι γυναίκες Ρομά χρειάζονται περισσότερη προστασία.  
Είναι θετική η πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης Δημάρχων την άνοιξη 2014 για να συζητήσουν πολιτικές ένταξης των Ρομά. Δεν αρκεί όμως. Η αντιμετώπιση του ρατσισμού απέναντι στους Ρομά μπορεί να περιοριστεί μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά σε κάθε χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ανάδειξη του ρόλου τους στην ανακύκλωση όταν δεν υπήρχαν σε πολλές χώρες προγράμματα ανακύκλωσης. Τώρα είναι αναγκαία η διευκόλυνσή τους για να συμμετέχουν σε μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη ανακύκλωση. Παράλληλα, χρειάζεται  ν' αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα παρανομίας που εκμεταλλεύονται τους Ρομά για παράνομες δραστηριότητες κλοπής δημόσιου υλικού, κυρίως μετάλλων. Καλά παραδείγματα οργάνωσης των άτυπων ανακυκλωτών σε συνεργατικά σχήματα υπάρχουν και στην Ευρώπη και στην Βραζιλία.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, δεν είναι ο στιγματισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός αλλά η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η εκπροσώπηση των ίδιων των Ρομά στους πολιτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πολιτική εκπροσώπηση των ίδιων των Ρομά είναι ελάχιστη ακόμα και σε τοπικό επίπεδο.
Πολύ συχνά γίνεται λόγος για τις μετακινήσεις και τη μετανάστευση Ρομά, αλλά σπανίως εξετάζονται οι λόγοι που οδηγούν στην μετανάστευση Ρομά και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την άρση των αιτιών. Οι συστάσεις της Κομισιόν για καλή εφαρμογή των στρατηγικών για τους Ρομά χρειάζεται να οριστικοποιηθεί με ουσιαστική διαβούλευση των φορέων Ρομά. Η ένταξη απαιτεί ουσιαστικά και συνεκτικά σχέδια σε εθνικό επίπεδο, συνεργασίες με τις οργανώσεις Ρομά αλλά και μεταξύ περιφερειών και εθνικών αρχών. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης από χώρες που αφήνουν χώρο σε ρατσιστικές δυνάμεις. Τα κράτη μέλη και οι τοπικές πρέπει να έχουν συνεχή πίεση από την Κομισιόν για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Ναι, χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την κοινωνική ένταξη των Ρομά από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αλλά και στοχευμένη αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων κι εργαλείων, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη η αναπτύσσονται φαινόμενα διαφθοράς.
Το σκάνδαλο φακελώματος πάνω από 5000 Ρομά, μεταξύ των οποίων 1000 παιδιών, που δεν είχαν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, από την σουηδική αστυνομία, που παραβιάζουν πολλά άρθρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σόκαρε την σουηδική αλλά και γενικότερα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αυτό το περιστατικό μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να αφήνεται χώρος σε ρατσιστικές αντιλήψεις που στρέφονται εναντίον των Ρομά. Χρειάζεται συνέχεια στα προγράμματα, εκπαίδευση της αστυνομίας, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών από τις ίδιες τις οργανώσεις Ρομά».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών των EFD, ECR και Μη εγγεγραμμένων, ο Νίκος Χρυσόγελος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες: «Μην στείλετε περισσότερους μισαλλόδοξους και ρατσιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουμε ήδη αρκετούς που μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Θα ζήλευε ο Χίτλερ μερικές ομιλίες ακροδεξιών ευρωβουλευτών, ο ρατσιστικός λόγος των οποίων δεν διαφέρει από αυτόν που έστειλε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φούρνους πολλές χιλιάδες Ρομά, μεταξύ άλλων πολιτών. Ευτυχώς, οι λογικές φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ-πολύ περισσότερες"