Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θόδωρος Βενιάμης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης.
Σημείο αιχμής ήταν η υποχρεωτική φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών που θέσπισε με νόμο πρόσφατα η κυβέρνηση, ρύθμιση την οποία ο πρόεδρος της ΕΕΕ χαρακτήρισε «συνταγματική εκτροπή», ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία δημιουργεί «κλονισμό του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας» όπως επίσης και τη δημιουργία ευρύτερα αρνητικού κλίματος για κάθε είδους επιχειρηματική επένδυση στην Ελλάδα.
Ο Θόδωρος Βενιάμης αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: « Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις 23 Απριλίου 2013 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο ίδιο αμφιθέατρο που βρισκόμαστε σήμερα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξήρε το ρόλο της ναυτιλίας και την πολυδιάσταστη σημασία της για τον τόπο. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, που προσφάτως διατάραξε με νομοθετικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου του, το εδώ και δεκαετίες σταθερό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, το οποίο εκ του αποτελέσματος έχει αποδείξει την ορθότητα και ευρύτητα του πολιτικού οράματος των εμπνευστών του, που πράγματι κατάφεραν να συνδέσουν την 


Η ελληνική ναυτιλία, που γιγαντώθηκε και μεγαλούργησε στο εξωτερικό, με τον τόπο της».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο συνυποσχετικό που υπέγραψε το καλοκαίρι ο ίδιος με τον πρωθυπουργό, μέσω του οποίου 3.000 πλοία δεσμεύτηκαν μέσω της διαδικασίας αυτής για τον εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας τους για να καταλήξει στο «πρόβλημα» που δημιουργήθηκε: Τον Δεκέμβριο του 2013, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο από τις πιεστικές συνθήκες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή, ακυρώνοντας στην πράξη όλη την προαναφερόμενη διαδικασία του συνυποσχετικού το οποίο φέρει και την υπογραφή του πρωθυπουργού. Το άρθρο 14 που περιελήφθη στο νόμο για τη φορολογία των ακινήτων, επιβάλλει για την τρέχουσα τριετία τριπλασιασμό της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοίων υπό ελληνική και ξένη σημαία, των διαχειριζόμενων από εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για οξύμωρη ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης εάν σκεφθούμε ότι σφόδρα επιθυμεί την ανάπτυξη -και ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει- ενώ παράλληλα τορπιλίζει το ζητούμενο επενδυτικό κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», πρόσθεσε.
Η δημιουργία ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, ήταν το επόμενο πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΕΕΕ καθώς – όπως είπε – αν και έγιναν εκτενείς συζητήσεις, εξελίξεις δυστυχώς δεν υπήρξαν. Κατά τον Θ. Βενιάμη η λειτουργία τους θα ενισχύσει το επίπεδο ποιότητας της ναυτικής εκπαίδευσης, λόγω του ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί.
Μίλησε επίσης για σχετικές προτάσεις της Ένωσης που θα οδηγούσαν σε άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας για Έλληνες ναυτικούς στα πλοία μας, οι οποίες όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση από την κυβέρνηση, αν και παραμένουν στην ατζέντα των συζητήσεων με τον υπουργό Ναυτιλίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει και η πολιτική βούληση ρύθμισης του θέματος.