Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Παρέμβαση έκανε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ και  Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014, στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνέλευσης στο Στρασβούργο, για την οργάνωση και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στους Σύρους πρόσφυγες.

Ο βουλευτής εστίασε στην ανιδιοτελή ανθρωπιστική βοήθεια των νησιωτών προς τους πρόσφυγες και στην αυτοθυσία των στελεχών της ελληνικής ακτοφυλακής, η οποία δεν πρέπει να σκιάζεται από καμία υποψία εγχειρήματος επαναπροώθησης. 

Στηλίτευσε την υποκριτική στάση της Ευρώπης στο ζήτημα των προσφύγων, επισημαίνοντας τη μεγάλη απόσταση μεταξύ της θεωρητικής προσέγγισης και της υπαρκτής πραγματικότητας, της οποίας  αυτόπτες μάρτυρες είναι καθημερινώς οι κάτοικοι της Χίου.

Έθεσε, για μία ακόμη φορά, το πάγιο αίτημα προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για επιμερισμό του βάρους του εκτοπισθέντος πληθυσμού και την κάλεσε να εκχωρήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας στους Σύρους πρόσφυγες. 

Ζήτησε, τέλος, από τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει την άμεση παύση πυρός στη Συρία, αλλά και να γίνουν πράξεις οι πολλές και σοβαρές αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ομιλίας:
Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ,
στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο,
την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 με θέμα:
«Σύροι Πρόσφυγες: Οργάνωση και υποστήριξης διεθνούς βοήθειας»

 «Η απάντηση που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, που ναι, περνάει κρίση, αλλά κοιτάζει μπροστά και ψηλά»

 «κ. Πρόεδρε,

Να ευχαριστήσω πολύ τον Εισηγητή για την ολοκληρωμένη δουλειά του.

Να συγχαρώ, επίσης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι μόνο για τη σημερινή του τοποθέτηση, αλλά για όλη τη δουλειά που συστηματικά έχει κάνει στη θητεία του μέχρι τώρα, τόσο προς την κατεύθυνση της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πράξη, στην καθημερινότητα, όσο όμως και στο να μπορέσει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη, τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι από ένα ελληνικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτά τα οποία εσείς περιγράφετε, εγώ τα βλέπω καθημερινά μπροστά μου.

Βλέπω καθημερινά ανθρώπους, όπως εσείς, όπως εγώ, οι οποίοι φτάνουν στο νησί της Χίου, στην πατρίδα μου.  Ανθρώπους με αξιοπρέπεια, οι οποίοι έχουν δει τη φρίκη του πολέμου. Παιδιά που πραγματικά το βλέπεις στο βλέμμα τους ότι έχουν ζήσει τον πόνο.

Έρχομαι από ένα νησί, που επιχειρήσεις, απλοί πολίτες, Εκκλησία, στρατός, καλύπτουν πολλά από τα γεύματα αυτών των ανθρώπων.

Έρχομαι από ένα νησί, που καθημερινά, κάθε βράδυ, κι απόψε το βράδυ,  κάποιοι λίγοι λιμενικοί, θα επιχειρήσουν, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές στα μαύρα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου.

Και πραγματικά, για αυτούς τους αξιοπρεπείς ανθρώπους, για τους ανθρώπους που παλεύουν με τα κύματα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά, για όποια παράνομη, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες ή τους ελληνικούς νόμους, επαναπροώθηση έχει συμβεί στο Αιγαίο.

Εκεί, όμως, στη Συρία, χρειάζεται σήμερα, άμεσα, να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Χρειάζεται σήμερα να υπάρξει άμεση πίεση. Ως Διεθνής Κοινότητα να αποφασίσουμε ότι είναι αναγκαία η παύση του πυρός. Να στηριχθεί η χώρα αυτή. Να στηριχθούν οι γειτονικές χώρες της Συρίας, διότι είναι μεγάλο το βάρος .

Και επιτέλους, αυτοί οι οποίοι κυβερνούν να σταματήσουν την υποκρισία. Αυτά τα νούμερα που ακούσαμε (των προσφύγων και της υποδοχής τους), από τη μια πλευρά είναι πάρα πολύ μεγάλα και από την ευρωπαϊκή πλευρά πάρα πολύ μικρά.

Μόνο αν ξαναμοιράσουμε την ευθύνη ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας,  μόνο τότε, θα μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε για μια ζωντανή ευρωπαϊκή ιδέα. Όχι για «doublestandards», αλλά για Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη.

Και μια προσωρινή διεθνής προστασία του κάθε πρόσφυγα από τη Συρία, θα είναι η απάντηση που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, που ναι, περνάει κρίση, αλλά κοιτάζει μπροστά και ψηλά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει λάβει πολλές και  σοβαρές αποφάσεις.

Είναι καιρός αυτές να γίνουν πράξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.»