Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Ε.ΜΗ.

Προς
-          Κ.Ε.Ε.Ε
-          Διοικήσεις Επιμελητηρίων
-          Συλλόγους Ο.Σ.Υ.Ε
-          Υπαλλήλους Επιμελητηρίων

ΚΟΙΝ:  -   Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
    κ. Κωστή Χατζηδάκη
-   Υφυπουργό Ανάπτυξης
     Κο Αθανάσιο Σκορδά
-   Γενικό Γραμματέα Εμπορίου
                                                                κ. Στέφανο Κομνηνό
                                                            -   Δ/νση Εμπορικών Οργανώσεων

 

Αρ. Πρωτ.: 6 Φεβρουαρίου 2014


            

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων εξέτασε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται τα Επιμελητήρια να υλοποιήσουν  την  Κ2 – 317 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για την ψηφιοποίηση των Μητρώων Ανωνύμων εταιρειών , Ε.Π.Ε., Προσωπικών και λοιπών εταιριών που τηρούνταν σε διάφορους φορείς (Περιφερειακές ενότητες, Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία κλπ.) και προβαίνει στις εξής διαπιστώσεις και αποφάσεις:
Τα Επιμελητήρια διαθέτοντας υλικούς και ανθρώπινους πόρους και οι Επιμελητηριακοί Υπάλληλοι καταναλώνοντας εκατοντάδες ανθρωποώρες, πέραν του Δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου, με υπευθυνότητα, ζήλο και αυταπάρνηση, υπερβαίνοντας και τον εαυτό τους υλοποίησαν το τεράστιο έργο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Το Γ.Ε.ΜΗ.  παρά την ελλιπή εκπαίδευση, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, τις νέες μηχανογραφικές εφαρμογές και τον όγκο των  νομοθετικών ρυθμίσεων  λειτούργησε με τα όποια προβλήματά του.
Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο δεν εκτιμάται από την κυβέρνηση αντιθέτως με τις τελευταίες παρεμβάσεις (κατάργηση εγγραφής, απεμπλοκή της σχέσης Επιμελητηρίων – ΓΕΜΗ, ουσιαστική κατάργηση πιστοποιητικών, κλπ.) επιχειρεί να υποβαθμίσει το ρόλο των Επιμελητηρίων και να τα οδηγήσει σε μαρασμό, συρρίκνωση και ουσιαστικό  κλείσιμο.
Η κατάργηση των συνδρομών και της δυνατότητας είσπραξής  των σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα Επιμελητήρια δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεπάγεται την αδυναμία των Επιμελητηρίων να ανταποκριθούν στις ανάγκες μισθοδοσίας και  οι  Επιμελητηριακοί Υπάλληλοι να κινδυνεύουν με απολύσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να εργάζονται χωρίς να αμείβονται. Ήδη αυτό συμβαίνει σε κάποια Επιμελητήρια.


Και ενώ η κυβέρνηση συρρικνώνει την οικονομική κατάσταση των Επιμελητηρίων, με την Υπουργική απόφαση τα επιβαρύνει με νέα κόστη και πρόσθετο φόρτο εργασίας, αφού αδυνατούν άλλοι φορείς να αναλάβουν αυτό το έργο, διατυπώνοντας παράλληλα θέσεις για αφαίρεση  της αρμοδιότητας του Γ.Ε.ΜΗ. από τα Επιμελητήρια.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, αυτό το καθεστώς ανασφάλειας, αβεβαιότητας και άγχους με το οποίο διακατεχόμαστε καλούμε την Κ.Ε.Ε.Ε.,  τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων και τους Επιμελητηριακούς Υπαλλήλους να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της υπουργικής απόφασης για την ψηφιοποίηση των αρχείων μέχρι η Κυβέρνηση να πάρει καθαρή και αμετάκλητη θέση για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των Επιμελητηρίων.
Είναι πλέον ο καιρός να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Οι Επιμελητηριακοί Υπάλληλοι ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ.
                       

Για το Δ. Σ. της Ο.Σ.Υ.Ε.
                           Ο Πρόεδρος                                         Η Γεν. Γραμματέας

                        Μιχάλης Γιάγκας                                  Βούλα Γιοβανοπούλου