Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τα πλαστά πιστοποιητικά φέρνουν απολύσεις και «καραμανλικές» αντιδράσεις


Οσοι προσλήφθηκαν ή μετέτρεψαν τη σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου στη βάση πλαστών δικαιολογητικών θα απολυθούν. Αυτό διεμήνησε εμμέσως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης, ενημερώνοντας χθες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επειδή πολλοί από αυτούς τους διορισμούς έγιναν επί κυβέρνησης Καραμανλή, το θέμα αποκτά και εσωκομματικές διαστάσεις για τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στους ελέγχους που γίνονται στο υπουργείο Πολιτισμού για τη μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με καταστρατήγηση του πνεύματος του Προεδρικού ΔιατάγματοςΠαυλόπουλου. Μέχρι σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν εντοπιστεί 47 τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων και υπάρχουν βάσιμες υποψίες, όπως ανέφερε ο υπουργός, ότι πολλές μετατροπές συμβάσεων έγιναν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή με πλαστά πιστοποιητικά.
«Χαίρομαι που εσείς τουλάχιστον τηρήσατε τα προσχήματα και είπατε ότι καταστρατηγήθηκε το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος» σχολίασε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «ευθύνη δεν έχουν μόνο οι υπάλληλοι που προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά αλλά και τα υπηρεσιακά συμβούλια και μαζί και το ΑΣΕΠ που ενέκριναν τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου». Ζητώντας μάλιστα, ο έλεγχος να μην περιοριστεί στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά να επεκταθεί παντού, ο κ.Παυλόπουλος είπε πως «δεν μπορεί να επικρατήσει η νοοτροπία ότι οι επανέλεγχοι γίνονται για να χρησιμοποιηθούν οι υπάλληλοι αυτοί ως δεξαμενή για τις απολύσεις, αλλά γιατί αυτό πρέπει να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου».
Πρόβλημα έχει εντοπιστεί και στον διαγωνισμό για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και γι΄αυτό, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινά έλεγχος όλων των δικαιολογητικών από μηδενική βάση. Ο έλεγχος ξεκίνησε μετά από καταγγελίες επιλαχόντων και έδειξε εκτεταμένο πρόβλημα κυρίως στα δικαιολογητικά για την σωματική ικανότητα και την ικανότητα στρατιωτικής θητείας.
Ως προς τους στοχευμένους ελέγχους πιστοποιητικών, στην περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν 71 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών και ήδη έχουν ανακληθεί 55 διορισμοί. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα αφορούν στη γνησιότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που κατέθεσαν οι 9.800 επιτυχόντες σε 43 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, από το 2003 μέχρι και σήμερα.

aftodioikisi.gr