Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και τα Ψαρά!


xwris_aktoploiki_sundesi_kai_ta_psaea_
Τα Ψαρά ήταν το επόμενο θύμα της αυθαιρεσίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που σε συνδυασμό με την «κακοδαιμονία» των πλοίων που καλούνται να καλύψουν τα κενά, έχουν μετατρέψει το αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών στην ασφαλή συγκοινωνία σε μακρινή προοπτική. Το ακριτικό νησί κινδυνεύει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να απομονωθεί από τη Χίο, που αποτελεί και τον βασικό του τροφοδότη σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα), για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Οι πρώτες «φουρτούνες» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Χίου-Ψαρών φάνηκαν προ περίπου είκοσι ημερών, όταν το πλοίο «Ψαρά Γκλόρυ» αποσύρθηκε για την ετήσια ακινησία του με την πλοιοκτήτρια εταιρεία να μην καταφέρνει να το αντικαταστήσει. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο μετά από λίγες ημέρες επιστρατεύτηκε το πλοίο «Παναγία Θεοτόκος» που εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Φούρνοι-Ικαρία, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα εκεί.
Μετά τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων των Φούρνων, το πλοίο επέστρεψε, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις δύο δρομολόγια στη γραμμή Χίου–Ψαρών, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των Ψαριανών που στο μεταξύ είχαν ξεμείνει ακόμα και από αλεύρι!
Τώρα, μόλις λίγο πριν εξαντληθούν και πάλι οι όποιες προμήθειες επιλέχθηκε το πλοιάριο «Saint Nicolas», το οποίο ωστόσο στο πρώτο του ταξίδι με 13 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα έπεσε σε ξέρα έξω από το λιμάνι, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα 10 εκατοστών και εισροή υδάτων στην πρύμνη. Το πλοιάριο στη συνέχεια κατευθύνθηκε με δικές του δυνάμεις στην προβλήτα των Ψαρών όπου αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα προς επισκευή συνοδευόμενο από ρυμουλκό.
«Προβλέψεις για τον χρόνο επιστροφής του στη γραμμή δεν μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή», σχολίαζαν από το Λιμεναρχείο, προειδοποιώντας ότι αν δεν βρεθεί λύση σύντομα, θα υπάρξουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στα Ψαρά, που θα ξεμείνουν από βασικά είδη διατροφής αλλά και καύσιμα.

e-nautilia.gr