Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΚΕΠΚΑ




Μέχρι και διπλάσιο κόστος μπορεί να έχει το ίδιο -από άποψη ποσότητας και είδους φαγητών- πασχαλινό τραπέζι για τους καταναλωτές, αν δεν προηγηθεί προσεκτική έρευνα αγοράς, καθώς παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, αναλόγως σημείου πώλησης, όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).




Συγκεκριμένα σύμφωνα με τιμοληψία που πραγματοποίησε το ΚΕΠΚΑ τη Μεγάλη Δευτέρα ένα πασχαλινό τραπέζι για 8-10 άτομα μπορεί να στοιχίσει φέτος από 75,2 ευρώ μέχρι 155,6 ευρώ, αναλόγως με το αν οι καταναλωτές θα επιλέξουν τα εδέσματα με τις χαμηλότερες ή τις υψηλότερες τιμές αντίστοιχα.

Έτσι, σε σχέση με πέρσι, το φετινό τραπέζι, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αβγά και φρούτα, υπολογίζεται ότι μπορεί να στοιχίσει από 15,86% φθηνότερα μέχρι 2,33% ακριβότερα, αναλόγως των τιμών.

Η τιμοληψία του ΚΕΠΚΑ επιβεβαιώνει, εξάλλου, την απόφαση των κρεοπωλών να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των αμνοεριφίων, καθώς αυτές δεν ξεπερνούν -ούτε στο ανώτερο άκρο τους- τα 10 ευρώ.

Συγκεκριμένα το εγχώριο κατσικάκι πωλείται από 6,49 έως 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ το ντόπιο αρνί από 5,49 έως 8,95 ευρώ. Στα εντόσθια (εντεράκια και συκωταριά), οι τιμές ξεκινούν από 4,15 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 7,80 ευρώ/κιλό.

«Μια προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά, είναι απαραίτητη και μπορεί να προστατεύσει το πορτοφόλι μας. Στους καταναλωτές συνιστάται να μην προβαίνουν σε υπερβολές στις ποσότητες, που αγοράζουν και να έχουν υπόψη τους ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει, πάντοτε και καλύτερη ποιότητα», υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠΚΑ, τηλ.             2310-233333       (ώρες 09:00–14:30).