Μέχρι την Μ. Τετάρτη, υποχρεούται ο εργοδότης να καταβάλλει στον εργαζόμενο το Δώρο Πάσχα. Ως γνωστόν προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχόλησης (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως. Το Δώρο δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα.
Η καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή (όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου) επισύρει οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, όπως ισχύει. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.
Οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Να επισημανθεί δε, ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία.
Αναφορικά με την υποχρέωση των εργοδοτών για την καταβολή του Δώρου Πάσχα, υπενθυμίζεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και η πληρωμή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη.
aftodioikisi.gr