Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η τρόικα πιέζει για τους δήμους: Εδώ και τώρα κινητικότητα, νέα stuffing plans & οργανογράμματα – Τι ζητάει για τα χρέη


Την ολοκλήρωση της εθελοντικής κινητικότητας έως το Σεπτέμβριο έτσι ώστε με τα νέα δεδομένα να διαμορφωθούν έως το τέλος του χρόνου τα νέα οργανογράμματα των δήμων με βάση τα πέντε μοντέλα της Task Force, ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας μπήκαν «φορτσάτοι» στη συνάντηση ρωτώντας να μάθουν γιατί δεν έχει προχωρήσει η εθελοντική κινητικότητα και εκφράζοντας ανησυχία για τον αν θα έχει ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο. Και χρειάστηκε όλη η ρητορική δεινότητα, κυρίως, του υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου και του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου προκειμένου να τους καθησυχάσουν. Συγκεκριμένα, τους εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη φάση της κινητικότητας θα πετύχει για τέσσερεις, κυρίως, λόγους:
1)     Γιατί διευρύνθηκε το πεδίο της και εντάχθηκαν σε αυτή περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις
2)     Γιατί δεν υπάρχει, πλέον, η προεκλογική περιόδος
3)     Γιατί επιβεβαιώθηκε από την πρώτη φάση ότι όσοι συμμετέχουν σε καμία περίπτωση δεν απολύονται
4)     Γιατί έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει ξεκινήσει μπαράζ συναντήσεων με τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων ώστε να επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα αυτή φάση της κινητικότητας.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δανειστές μας έθεσαν το θέμα των νέων stuffing plans (σχεδίων στελέχωσης) αλλά και των νέων οργανογραμμάτων των δήμων, τα οποία με βάση των πέντε πρότυπα της Task Force , που έχουν σχεδιασθεί με βάση τη μορφολογία, τη γεωγραφική θέση, τον πληθυσμό και άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν διαφορετικές ανάγκες διοίκησης των δήμων (αστικός, ημιαστικός, ορεινός, νησιωτικός κλπ), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους από τις νέες δημοτικές Αρχές. Τα παραπάνω ζητήματα χαρακτηρίζονται από παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών «διαχειρίσιμα».
Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ και των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, το υπουργείο φέρεται να δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις ως προς τον τρόπο αποπληρωμής τους. Αυτή τη στιγμή το ΥΠΕΣ αναζητά το ποιος θα καταβάλλει τις οφειλές προς την επιχείρηση (Κράτος ή Τοπική Αυτοδιοίκηση) και θα διερευνήσει σε ποιο βαθμό η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ (στο πλαίσιο του «Καλλικράτη») συνοδεύτηκε από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, προκειμένου να καταβάλλονται οι απαιτούμενες δαπάνες. Εν ολίγοις το ζήτημα αφορά τον τρόπο ικανοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΔΕΥΑ, που είναι δημοτικές επιχειρήσεις και όχι δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, των οποίων οι οφειλές καταβλήθηκαν ως δημοσίων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις ΔΕΥΑ, οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν προς τη ΔΕΗ αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)  και τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ).
Στη συνάντηση συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου -Αργύρης Ντινόπουλος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Ντόλιος- καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Ιωαννίδης.


aftodioikisi.gr