Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Δημόσιο: «Κλειδί» για τις απολύσεις οι 1.800 συμβασιούχοι που αποχώρησαν


Ο στόχος των 6.500 απολύσεων μέχρι τα τέλη του 2014 «βαραίνει» καθοριστικά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα και, ευλόγως, τα επόμενα βήματα της δικομματικής κυβέρνησης. ΟΚυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης θα απουσιάσει από την αποψινή σύσκεψη στο Μαξίμου, κινείται στη λογική εκπλήρωσης της δέσμευσης που έχει αναλάβει, από την άνοιξη του 2013, η κυβέρνηση, καθώς σε κεντρικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί απόφαση για επαναδιαπραγμάτευση ή άρνηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Το ζήτημα τίθεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ και στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για τον κίνδυνο νέων κοινωνικών μετώπων. Ωστόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι σαφές ότι στόχος είναι να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση στα φορολογικά, κυρίως τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα ζητήσει να συμπεριληφθούν στον στόχο των απολύσεων και οι περίπου 1.800 συμβασιούχοι που παρέμεναν, δυνάμει ασφαλιστικών μέτρων, στο Δημόσιο και πλέον αποχώρησαν. Ωστόσο, μέχρις στιγμής, η τρόικα έχει εμφανιστεί αρνητική.
Στις συναντήσεις με την τρόικα, το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να εστιάσει κυρίως στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και στον επανέλεγχο της νομιμότητας πρόσληψης του προσωπικού. Η παρουσίαση του κ. Μητσοτάκη θα αφορά την επιτάχυνση της πειθαρχικής αντιμετώπισης παραπτωμάτων, τον έλεγχο των πιστοποιητικών βάσει των οποίων έγιναν οι προσλήψεις (σ.σ. η διαδικασία αναμένεται να απαιτήσει μήνες, ενώ σήμερα έχει ελεγχθεί περί το 7% των σχετικών εγγράφων), αλλά και τη νομιμότητα της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων τωνΒάσως Παπανδρέου και Προκόπη Παυλόπουλου.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν στοιχεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος διαθεσιμότητας (25.000 εργαζόμενοι, κάποιοι εκ των οποίων θα απολυθούν μετά την πάροδο του 8μήνου) ενώ «αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσουν οι 1.000 απολύσεις που προβλέπεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο να προέλθουν από ΝΠΙΔ των υπουργείων Μεταφορών, Αγρ. Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Ειδικά για τις απολύσεις στις αστικές συγκοινωνίες, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος όσο και ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοϊδης έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις και το θέμα αναμένεται να τεθεί με έμφαση από την πλευρά της τρόικας.
«Βαριά» ατζέντα, όμως, στο Παρίσι θα έχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Πέραν των «κόκκινων» δανείων, όπου εμπλέκονται και τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, ο κ. Αθανασίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιέσεις της τριμερούς για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται στην τελική του ευθεία.
Επιτάχυνση Δικαιοσύνης
Η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, η διευθέτηση χιλιάδων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, αρκετές εκ των οποίων αφορούν, μεταξύ άλλων, και φορολογικές υποθέσεις, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας. Η εμπλοκή στην εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών αποτέλεσε αντικείμενο διαδοχικών συσκέψεων της ηγεσίας του υπουργείου με στελέχη της τρόικας και της Task Force τους προηγούμενους μήνες. Κατά πληροφορίες, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 400.000 υποθέσεις, εκ των οποίων ένας αριθμός κοντά στις 100.000 αφορά φορολογικά θέματα.
Πηγή: Καθημερινή

aftodioikisi.gr