Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Ποιες αλλαγές προβλέπει η τροπολογία & ποιοι ωφελούνται (παραδείγματα)


Με διορθώσεις στις κραυγαλέες αδικίες που δημιούργησε κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Στα βασικά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μείωση στην επιβάρυνση για 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.000 οικισμούς της χώρας.
Ωστόσο, παραμένει η φορολογία στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ομοσπονδίας ιδιοκτητών.
Οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων «κλείδωσαν» μετά τη χθεσινή σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Ποιες αλλαγές προωθούνται
  • Το λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ προβλέπει διορθώσεις στον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα εντός σχεδίου αλλά και σε ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, όπου ο φόρος θα υπολογιστεί με τη χαμηλότερη για το φορολογούμενο τιμή.

  • Η καταβολή του φόρου θα γίνει τελικά σε έξι δόσεις

  • Δεν θα απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να λάβει ο φορολογούμενος τις εκπτώσεις

  • Στις περιπτώσεις που θα υπάρχει αναπηρία του υπόχρεου σε ποσοστό από 80% και πάνω δεν θα απαιτείται η κατάθεση νέων δικαιολογητικών.

  • Στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο, ενώ η ρύθμιση αυτή επεκτείνεται μεμονομένα και σε περιοχές που έχουν πληγεί από σεισμούς.

  • Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έκπτωση φόρου στα διατηρητέα κτίρια και δρομολογούνται απαλλαγές στα δεσμευμένα.

  • Η εφαρμογή για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανοίξει και πάλι στις 15 Σεπτεμβρίου και η καταβολή της 1ης δόσης να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Παραδείγματα
  • Για οικόπεδο 4,3 στρεμμάτων στα Καλύβια Τρικάλων ο αρχικός υπολογισμός προέβλεπε φόρο 99 ευρώ. Με τις αλλαγές ο φόρος θα περιοριστεί στα 10 ευρώ.

  • Για οικόπεδο δυο στρεμμάτων στο Κρεμαστό της Εύβοιας ο αρχικός ΕΝΦΙΑ προέβλεπε φόρο 240 ευρώ. Τώρα το ποσό μειώνεται στα 30 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα ημιτελή θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις όπου είχαν γίνει λάθη και να πάρουν τις εκπτώσεις που φτάνουν το 60%.
Στις περιπτώσεις των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων προς το παρόν δεν προβλέπεται έκπτωση παρά τις αρχικές ενστάσεις και πιέσεις των «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται και πρέπει να καταργηθεί. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να πιέζει στην κατεύθυνσης της πλήρους κατάργησης του νομοθετήματος του ενιαίου φόρου ακινήτων καλώντας το οικονομικό επιτελείο να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες άθροισμα των εισπράξεων που προσδοκούσε η κυβέρνηση.
Πηγή: real.gr

aftodioikisi.gr