Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Επίσκεψη στο Γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου & ολοκλήρωση Τελικού Συνεδρίου



Το Συνέδριο
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου FaRInn, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη, το «Τελικό Συνέδριο του έργου FaRInn» με την συμμετοχή όλων των διακρατικών εταίρων. Επιβεβαιώθηκε έτσι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι από τις πρωτοπόρες Ελληνικές περιφέρειες στον διάλογο που πανευρωπαϊκά διεξάγεται σχετικά με τον την προώθηση της έννοιας και των αξιών της υπεύθυνης καινοτομίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, οι εταίροι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους ενώ διεξοδικά συζήτησαν την έννοια της Υπεύθυνης Καινοτομίας τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο σύνολο τους οι εταίροι συμφώνησαν ότι η άμεση πρόσκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η πρακτική εφαρμογή των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν θεωρητικά, με την υιοθέτηση πλέον  βιώσιμων/ενεργών πολιτικών, οι οποίες θα προάγουν την έννοια και τις αρχές της υπεύθυνης καινοτομίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η Επίσκεψη
Οι εργασίες του Τελικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στον γυναικείο συνεταιρισμό του Μεσοτόπου, ο οποίος παρουσιάστηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης του Βορείου Αιγαίου, ως ένα ξεχωριστό παράδειγμα Υπεύθυνης Καινοτομικής δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο. Εκεί Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Συν/σμού, να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του και την προσφορά στην τοπική ανάπτυξη, να πληροφορηθούν για το πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνικοποίηση των γυναικών της περιοχής να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα και βέβαια να γνωρίσουν την Λεσβιακή  κουζίνα και τα προϊόντα του Συν/σμού που βασίζονται σε αγνές πρώτες ύλες και σε παραδοσιακές συνταγές

Σημείωση για το Έργο FaRInn
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου  συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο FaRInn - Facilitating Responsible Innovation in SEE Countries (Διευκόλυνση της Υπεύθυνης Καινοτομίας στις Χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «South East Europe» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.
Το Περιφερειακό Ταμείο και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σάμου αποτελούν τους Έλληνες εταίρους του έργου, ενώ σε αυτό μετέχουν εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ρουμανία, την Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, με Επικεφαλής Εταίρο το Κέντρο Καινοτομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Φορλί/Τσεζένα.
Ο κύριος στόχος του έργου FaRInn είναι η βελτίωση τόσο των συνθηκών όσο και του υφιστάμενου πλαισίου ανάπτυξης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα Μοντέλο Καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας, της κοινωνικής ευθύνης και της καλύτερης ποιότητας ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έργο FaRInn, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον επίσημο Ιστοχώρο του έργου www.farinn.eu