Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΥΧΤΕΛ-ΩΡΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΙΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



ΑΝΑΜΕΝΩ ΜΑΖΙΚΗ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Δημητρης Καμμενος
Μετά το προκλητικό ερωτηματολόγιο που έστειλε ο Φούχτελ προς όλους τους Δημάρχους της Ελλάδας, συνεχίζονται οι αντιδράσεις. Μία από τις πιο έντονες – που αποδεικνύει γιατί η Γερμανία θεωρεί «πρόβλημα» την Κρήτη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων – ήρθε από τον Δήμο Βιάννου και τον Δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη.
Ο Δήμαρχος Βιάννου αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν έλαβε το επίμαχο ερωτηματολόγιο, ενημερώνει ότι η μόνη λίστα που προτίθεται να στείλει στον Φούχτελ είναι εκείνη με τα ονόματα των 461 φονευθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής!
Ολόκληρη η δήλωση του Δήμαρχου Βιάννου για το ερωτηματολόγιο Φούχτελ έχει ως εξής:
«Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις περί καταγραφής της περιουσίας των Δήμων με την συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου που απέστειλε ο κος Φούχτελ, και χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε παραλάβει κανένα τέτοιο ερωτηματολόγιο, θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω ότι την μόνη λίστα που θα λάβει από τον Δήμο Βιάννο είναι εκείνη με τα ονόματα των 461 νεκρών που σφαγιάστηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και να του υπενθυμίσω τις εκκρεμότητες που έχει η Χώρα του απέναντι στους συγγενείς των Θυμάτων.
Η Βιάννος δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από το αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης και τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και που οφείλει ο κος Φούχτελ και η Κυβέρνηση του στην Πατρίδα μας».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μπαριτάκης επανεξελέγη δήμαρχος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με πανηγυρικό τρόπο συγκεντρώνοντας ποσοστά άνω του 60%.
Τι πληροφορίες ζητούσε το ερωτηματολόγιο
Μέσω του ερωτηματολογίου ο γερμανός αξιωματούχος ζητούσε να ενημερωθεί για τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων, την πολιτιστική τους δραστηριότητα μέχρι και τον τρόπο που κάνουν διαχείριση απορριμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέες διοικήσεις της Αυτοδιοίκησης, πριν καν κάτσουν στην… καρέκλα, έλαβαν αναλυτικό ερωτηματολόγιο από την επονομαζόμενη «Ελληνογερμανική Συμμαχία», με το αίτημα να δοθεί κάθε λεπτομέρεια για το προφίλ ενός εκάστου δήμου, με στοιχεία, όπως: δημογραφικά χαρακτηριστικά, υφιστάμενες υποδομές και βιομηχανικά πάρκα, τουριστική υποδομή, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.ά. υποδομές εκπαίδευσης, νοσοκομεία κ.ο.κ.
Επίσης τα χαρακτηριστικά της τοπικής χλωρίδας και πανίδας σε συνδυασμό με προβλήματα ρύπανσης, η διαχείριση απορριμμάτων (με κάθε λεπτομέρεια, όπως τρόπος αποκομιδής-προορισμός κ.ά.), τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας και τέλος, αν υπάρχουν σχέσεις με δήμους από τη Γερμανία και ελληνογερμανικούς συλλόγους.
Αντιδράσεις και από την Χερσόνησο για το ερωτηματολόγιο Φούχτελ
Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» σημειώνει τα εξής:
“Η λεγόμενη «Ελληνογερμανική Συνέλευση» μέρος των Γερμανικών Αποστολών στην Ελλάδα και με συντονιστή τον κ. Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ πριν καλά-καλά καθαρογραφεί το πρακτικό της ορκομοσίας των νέων δημοτικών αρχών αποστέλει ερωτηματολόγιο ζητώντας την πλήρη εικόνα και απογραφή των χαρακτηριστικών και των υποδομών κάθε Δήμου.
Τα γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, οι υποδομές και η πολιτιστική δραστηριότητα των αυτοδιοικητικών μας σχηματισμών μπαίνουν στο μικροσκόπιο της “ελληνογερμανικής φιλίας”.
Είναι σαφές ότι προκύπτει σοβαρό πολιτικό ζήτημα και το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να απαντήσει το ποιος και πότε εκχώρησε το δικαίωμα να παρακολουθείται και να καταγράφεται η κατάσταση και οι αναπτυξιακές προοπτικές των τοπικών κοινωνιών μας από τέτοιους κύκλους.
Καλούμε το Δήμαρχο Χερσονήσου και όλους τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που με κατηγορηματικό τρόπο –κατά την προεκλογική περίοδο- κατέγραφαν εαυτούς ως υπέρμαχους της ανεξάρτητης και ακομμάτιστης προοπτικής στην Αυτοδιοίκηση, να αρνηθούν να παραδώσουν “τα κλειδιά”, να αρνηθούν να δώσουν τέτοια στοιχεία, να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών που μπαίνουν στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, να εμπιστευτούν την ντόπια παραγωγική και επιστημονική τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, να υπερασπιστούν τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά μας αγαθά”.
Αναφορά Κριτσωτάκη στο ερωτηματολόγιο Φούχτελ
Για το ερωτηματολόγιο που απέστειλε η κατ’ ευφημισμόν «Ελληνογερμανική Συμμαχία» στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες για την πλήρη «απογραφή» των ελληνικών ΟΤΑ, ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης», Μιχάλης Κριτσωτάκης:
«Το νέο «γερμανικό φακέλωμα» που ζητά ο εντεταλμένος «υφυπουργός Ελλάδας» κ. Φούχτελ αποτελεί συνέχεια της μεθοδευμένης προσπάθειας προώθησης των γερμανικών συμφερόντων εις βάρος του ελληνικού λαού και της αύξησης της κερδοφορίας του γερμανικού κεφαλαίου.
Είναι πια απροκάλυπτη αλλά και προσβλητική απέναντι σε όλους τους αιρετούς, η παρέμβαση του κ. Φούχτελ στους ελληνικούς δήμους και περιφέρειες, παρέμβαση που εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά τόσο για το που θα φτάσουν αυτές οι «παρεμβάσεις» όσο και για την αδράνεια και την υποτέλεια της κυβέρνησης.
Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τις παρεμβάσεις του κ. Φούχτελ και την προσπάθεια δρομολόγησης της πλήρους επιτήρησης και κηδεμόνευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Δεν μπορούμε όμως να μην αναρωτηθούμε ποιες είναι οι αντιδράσεις όλων όσοι τόσο καιρό προωθούσαν τη δήθεν «ελληνογερμανική φιλία» και διοργάνωναν φιέστες με τον κ. Φούχτελ και πως ακριβώς όλοι αυτοί θα υπερασπιστούν πια τους πολίτες, τις δημόσιες δομές και τα κοινωνικά αγαθά, την ανεξαρτησία της Τ.Α.;»
ΠΠ