Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Οι αριθμοί των απολύσεων: Ποιοι θα συμπληρώσουν τη «δεξαμενή» των 5.500



Στην τελική ευθεία μπαίνει η ικανοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης απέναντι στην τρόικα για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, η οποία πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του 2014. Ένας αριθμός 9.500 απομακρύνσεων έχει συμπληρωθεί έως σήμερα. Εντός των επόμενων μηνών, την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο τομέα, καλούνται να διαβούν περίπου 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι.
H κατανομή των προς απόλυση υπαλλήλων, βάσει του μέχρι σήμερα σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι η εξής:
• 2.000 υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
• 1.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών.
• 1.500 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις, με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλά και τον «επανέλεγχο – επανακαθορισμό» που αφορά τις μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
• 1.000 υπάλληλοι από τη συρρίκνωση νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα  υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Πολιτισμού. Από αυτήν την κατηγορία υπαλλήλων, το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων -πάνω από τις μισές- φέρεται να προέρχεται από το υπουργείο Υποδομών.
Οι συμβασιούχοι
Στις συναντήσεις με την τρόικα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναφέρει το αίτημά του να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι περιπτώσεις των περίπου 1.800 συμβασιούχων, που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις.  Ωστόσο παρότι στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι φάνηκε προς στιγμήν θετική, η τρόικα ανθίσταται.
Παρ” όλα αυτά, υπάρχουν σενάρια που αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απαίτηση του ΥΔΜΗΔ, είναι πιθανό να ικανοποιηθεί. Αν κάτι τέτοιο τελικά ισχύσει, καθίσταται προφανές ότι θα «λυθούν» τα χέρια της ελληνικής πλευράς και θα μειωθούν «δεξαμενές» από τις παραπάνω κατηγορίες.

aftodioikisi.gr