Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ




 Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γεννάει ικανοποίηση, γιατί επιβεβαιώνει αυτήν ακριβώς την απόφαση και τοποθετεί, όπως πρέπει, στην πρώτη θέση την έκφραση της λαϊκής βούλησης».
Το σχόλιο της Χριστιάνας Καλογήρου, περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που επέστρεψε στη θέση της, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε κατά της απόφασης του Εφετείου που ακύρωνε την εκλογή της.
Με θητεία στη Βουλή και επί δύο χρόνια γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, μιλά στην «Κ.Ε.» για τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής και τους άμεσους στόχους της, αναγνωρίζοντας πως αναλαμβάνει έχοντας επίγνωση της ευθύνης.
«Το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι μια Περιφέρεια όπως οι άλλες. Η γεωγραφία, η απόσταση από το κέντρο, οι δυσκολίες μετακίνησης, οι δυσκολίες των θαλάσσιων συγκοινωνιών, η απώλεια ευκαιριών για την ανάπτυξη, είναι μια σειρά προβλημάτων που συνθέτουν το σημερινό πλαίσιο της αναγκαίας δράσης, για να κάνει το Βόρειο Αιγαίο ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά.
»Σήμερα, πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή, να διατηρήσουμε ό,τι καλό υπάρχει και να εργαστούμε για τις λύσεις. Εχω επίγνωση των δυσκολιών και του δύσκολου δρόμου. Για όλα αυτά, ξέρετε, μία είναι η δύναμή μας. Και σας το λέω, όπως το αισθάνομαι: η εμπιστοσύνη των ανθρώπων».
* Θερίζει η ανεργία τα νησιά;
- Είναι το κεντρικό πρόβλημα για την Περιφέρειά μας η ανεργία των νέων και των γυναικών, που πολλές φορές γίνεται αιτία φυγής από τα νησιά μας. Και γνωρίζετε ότι αυτό καταλήγει να είναι ένας φαύλος κύκλος. Γιατί το πρώτο που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη είναι ένα δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό. Σε συνδυασμό, βέβαια, με τις προτάσεις. Πρέπει να δώσουμε αποτελεσματικές προτάσεις καινοτόμου γεωργικής παραγωγής, εναλλακτικού τουρισμού, πράγματα για τα οποία υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στα νησιά μας και μπορούμε να τα αναδείξουμε, να τους δώσουμε ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο. Ολα αυτά, φυσικά, σε συνδυασμό με τις καλύτερες συγκοινωνίες που θα επιδιώξουμε, γιατί η ποιότητα των συγκοινωνιών δεν μπορεί να μη συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη. Μιλάω παίρνοντας αφορμή από την Περιφέρειά μας, αλλά γνωρίζω ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για πολλά ακόμη από τα νησιά της χώρας μας.
* Βαρύς ο χειμώνας στο Αιγαίο;
- Ναι, βαρύς ο χειμώνας στο Αιγαίο, που δημιουργεί ειδικές συνθήκες για τους ανθρώπους των νησιών μας. Υπάρχει πάντα η ανασφάλεια των μετακινήσεων, που στα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα δεν καθίστανται πάντα εφικτές. Υπάρχουν οι δυσκολίες των παιδιών που κατοικούν στα μικρά νησιά, όπως η Θύμαινα, να παρακολουθήσουν αδιάλειπτα τα μαθήματά τους. Μεγάλες δυσκολίες, επίσης, στη μεταφορά των εμπορευμάτων. Πρέπει να βρούμε λύσεις για όλα αυτά και θα δουλέψω συστηματικά στην κατεύθυνση αυτή.
* Τι θα κάνετε για την άρση της απομόνωσης των νησιωτών μας;
- Ενα από τα πιο βασικά σημεία για τα οποία θα δουλέψουμε ως περιφερειακή αρχή είναι η αποκατάσταση της επικοινωνίας και των μεταφορών, τόσο ανάμεσα στα νησιά μας όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αν και η τυπική αρμοδιότητα για τη λύση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος δεν ανήκει στην Περιφέρεια, η πίεση προς την κεντρική εξουσία, με την υποβολή εφικτών προτάσεων, μπορεί να οδηγήσει σε επιθυμητά αποτελέσματα. Πιστεύω βαθιά ότι η θάλασσα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο, αλλά, αντίθετα, πρέπει να γίνεται γέφυρα επικοινωνίας, συνεργασίας και ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, η βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με αξιόπλοα πλοία αλλά και με βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών θα αποτελέσει για εμάς ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.
* Ως οικονομολόγος ποιες δράσεις θα επιδιώξετε για την αναζωογόνηση των νησιών;
- Για μένα, ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Χρειάζεται πρώτ' απ' όλα να αναδείξουμε τον εξαιρετικό φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής μας, καθιστώντας τα νησιά μας πόλο τουριστικής έλξης. Πρέπει επίσης να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Να καθιερώσουμε, όπως είχα πει, ένα brand name για τα νησιά μας. Η μαστίχα στη Χίο, το σιτάρι στη Λήμνο, το κρασί στη Σάμο, το λάδι στη Λέσβο είναι προϊόντα που μπορούν με τη σωστή υποστήριξη και προβολή να κινήσουν οικονομικά τον τόπο μας. Το κλειδί για την αναζωογόνηση είναι πάντα η καινοτομία, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανθρώπων, της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου.
* Τι αποκομίσατε από τη θητεία σας στη Βουλή;
- Η θητεία στη Βουλή αποτελεί πάντα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πέρα από το ότι γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους, συναντήθηκα με την κεντρική πολιτική λειτουργία που συντελείται στη Βουλή, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα εμπόδια που συναντά κανείς στο νομοθετικό έργο και την αδυναμία καμιά φορά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συγκρούσεις που υπάρχουν στις σύνθετες και σχετικά προηγμένες κοινωνίες, όπως η δική μας. Είναι εύκολη η περιγραφή των προβλημάτων, είναι πιο δύσκολη, πιο σύνθετη και πιο χρονοβόρα η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
πηγη e net