Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ενοποιούνται τα προνοιακά επιδόματα – Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας


Αλλάζουν όλα στα επιδόματα από το 2015 και 1,5 εκ.  δικαιούχοι θα περάσουν από κόσκινο. Στόχος είναι η συγκέντρωση όλων των στοιχείων για τα επιδόματα στο υπουργείο Εργασίας αλλά και η δικαιότερη κατανομή τους.
Μεταξύ των προνοιακών παροχών που ενοποιούνται είναι μεταξύ άλλων το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό μέρισμα αλλά και παροχές για τις οποίες δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, εξήγησε πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες και πρόσθεσε: «Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης».
Μέχρι στιγμής επικρατεί« αλαλούμ» με τα επιδόματα καθώς όπως έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τρία υπουργεία, ( Εργασίας – Οικονομικών – Εσωτερικών) και 325 δήμοι δίνουν 113 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα σε χρήμα ή σε είδος με συνολικό ετήσιο κόστος 4,3 δις ευρώ.
Οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,5 εκατ πολίτες και πρόκειται για ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες και φοιτητές. Όλα αυτά τα επιδόματα αναμένεται να συγκεντρωθούν κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εργασίας.

aftodioikisi.gr